Ex die kind van Belgische voetballer ontvoerde eist 750.000 euro nadat ze kanker kreeg in gevangenis

Catherine L., ex-vriendin van voormalig eersteklassevoetballer Mathieu Cornet, eist 750.000 euro van de Senegalese staat.
RV Catherine L., ex-vriendin van voormalig eersteklassevoetballer Mathieu Cornet, eist 750.000 euro van de Senegalese staat.
Een Belgische vrouw die in Senegal in de cel belandde nadat ze in ons land haar twee kinderen had ontvoerd en ermee naar Afrika vluchtte, eist meer dan 750.000 euro schadevergoeding van de Senegalese staat. Catherine Lays, ex-vriendin van de Belgische voetballer Mathieu Cornet, beweert in haar klacht dat ze in de cel kanker kreeg.

De Senegalese krant Libération bericht vandaag over de klacht. Catherine Lays werd in 2015 in ons land veroordeeld tot een celstraf omdat ze haar zoontje al vijftien maanden weghield van de vader, toenmalig eersteklasse-voetballer Mathieu Cornet, die onder meer bij KV Oostende en KV Mechelen speelde. Nochtans had een rechter bepaald dat ook de papa het recht had om zijn zoontje te zien.

Cornet had vier jaar lang een relatie met de vrouw, maar vrijwel meteen nadat ze uit elkaar gingen, liep het mis met de gemeenschappelijke opvoeding van hun zoontje. “Niks werkte nog”, zei hij daar in 2015 over tegen HLN. “Ze wilde hem niet meer meegeven.”

Vlucht naar Senegal

Nadat ze in ons land tot een celstraf werd veroordeeld, ging Catherine Lays ervandoor met haar nieuwe vriend, een Afrikaan. In een auto vluchtte ze met haar twee kinderen naar Senegal. Ze ontvoerde dus ook haar andere kind, een toen 12-jarige dochter uit een eerdere relatie. De papa was een brandweerman uit Marche-en-Famenne.

De vrouw ontvoerde in 2015 het zoontje van voetballer Mathieu Cornet en vluchtte er met haar nieuwe Afrikaanse vriend mee naar Senegal.
HLN De vrouw ontvoerde in 2015 het zoontje van voetballer Mathieu Cornet en vluchtte er met haar nieuwe Afrikaanse vriend mee naar Senegal.

Half jaar in gevangenis

De vrouw werd uiteindelijk in januari 2016 opgepakt in Dakar, op basis van een internationaal aanhoudingsbevel. Haar kinderen werden gerepatrieerd naar ons land. Lays zat in Senegal in de cel tot in augustus 2016, toen ze aan ons land werd uitgeleverd. Voor de ontvoering kreeg ze later in de rechtbank van Hoei nog eens vier jaar cel, waarvan de helft met opschorting.

Baarmoederhalskanker

Catherine Lays heeft de Senegalese staat nu aangeklaagd wegens “willekeurige detentie”. In haar klacht verklaart ze dat ze tijdens haar verblijf in de gevangenis baarmoederhalskanker kreeg. De klacht wordt door een Senegalese rechtbank behandeld op 6 februari.

Het verhaal staat vandaag op de voorpagina van de Senegalese krant Libération.
RV Het verhaal staat vandaag op de voorpagina van de Senegalese krant Libération.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.