Ex-dictator Habré in historisch proces veroordeeld tot levenslang

AFP
De Tsjadische oud-dictator Hissène Habré is in Senegal tot levenslang veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Deze veroordeling is historisch omdat nooit eerder een vroegere machthebber in een ander land berecht werd voor misdaden tegen de menselijkheid. Voor dit proces werden in Dakar de Buitengewone Afrikaanse Kamers van de Senegalese rechtbanken opgericht.

De voorzitter van de rechtbank, de Burkinees Gberdao Gustavo Kam, achtte Habré schuldig aan seksueel geweld. Habré was persoonlijk betrokken bij de verkrachting van Khadidja Hassan, die zelf kwam getuigen tijdens het proces. Zij zei vier keer verkracht te zijn door de dictator en de rechters volgden haar daarin. Daarnaast was Habré ook persoonlijk betrokken bij martelpraktijken, klinkt het in het vonnis.

De rechters namen ook Habrés houding mee in overweging. Zo weigerde hij mee te werken aan het proces en heeft hij zich nooit geëxcuseerd bij zijn slachtoffers.

Het vonnis wordt gezien als een belangrijk precedent voor andere Afrikaanse (oud-)staatshoofden. De afgelopen jaren is er vanuit Afrika veel kritiek gekomen op het Internationaal Strafhof in Den Haag omdat er de indruk bestaat dat vooral Afrikanen geviseerd worden.

Hissène Habré op een foto uit 1986.
AFP Hissène Habré op een foto uit 1986.