Ex-dictator Desi Bouterse beëdigd als nieuwe president van Suriname

UNKNOWN
Desi Bouterse is vandaag in Paramaribo beëdigd als de nieuwe president van het Zuid-Amerikaanse land Suriname waar hij voorheen twee keer de macht had gegrepen, zo heeft de Nederlandse publieke omroep NOS gemeld.

De 64-jarige ex-legerleider zei volgens de NOS tijdens een buitengewone vergadering van het parlement dat "slechts dienstbaarheid aan de natie de leidende principes zullen zijn van mijn handelen". Hij beloofde samen te werken met de oppositie, "om zo het breedst mogelijke draagvlak te realiseren".

Beter onderwijs
"We have a big job to do", zei ex-dictator Bouterse. Hij nodigde het volk uit om zijn idealen te helpen verwezenlijken: beter onderwijs voor de jeugd, betaalbare woonruimte, goede ouderenzorg en meer werk. "We moeten ons schamen dat er nog bushkinderen zijn", zei hij, "die rondlopen zonder adequate voeding, zonder opleiding, geen school, geen drinken. We moeten ons schamen, wij met onze grote tv's hier in de stad."

Militaire coup
Bouterse benadrukte dat hij de president wordt van alle Surinamers en beloofde corruptie keihard te zullen aanpakken. De man is omstreden omdat hij in 1982 als legerleider via een militaire coup de macht greep in de Nederlandse ex-kolonie. In Suriname loopt nog een proces tegen hem voor de moord op 15 tegenstanders in Fort Zeelandia. In Nederland is hij tot 11 jaar cel veroordeeld wegens cocaïnehandel. Dat hij nu staatshoofd is, baart de Nederlandse diplomatie kopzorgen.

In mei behaalde de Mega Combinatie van Bouterse een meerderheid in het parlement, waar hij vervolgens bij de presidentsverkiezingen aan de vereiste tweederde meerderheid kwam. (belga/ddh)

UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN