Ex-dictator Bouterse aan de leiding bij parlementsverkiezingen Suriname

Desi Bouterse
UNKNOWN Desi Bouterse

De vroegere Surinaamse dictator Desi Bouterse ligt aan de leiding bij de dinsdag in dat Zuid-Amerikaanse land gehouden parlementsverkiezingen, zo blijkt uit vandaag bekendgemaakte voorlopige officiële resultaten. De man is in Nederland tot elf jaar cel veroordeeld en is vervolgd voor de moord op 15 opposanten in 1982. Zijn zege staat synoniem voor een mogelijke amnestie.

Vroegere Nederlandse kolonie
De Nationale Democratische Partij (NDP) van Bouterse heeft 23 van de 51 parlementszetels in de wacht gesleept in de vroegere Nederlandse kolonie, aldus de eerste resultaten die door het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn bekendgemaakt. Zijn partij maakt deel uit van een coalitie van vier formaties.

Duidelijke overwinning

De vroegere president Ronald Venetiaan, leider van het Nieuw Front (NF), heeft toegegeven dat de vroegere alleenheerser een "duidelijke overwinning" heeft behaald. Het NF is al tien jaar aan de macht en behaalde slechts 13 zetels. De partij van ex-guerrillaleider Ronnie Brunswijk, de belangrijkste bondgenoot van het NF, komt aan 7 stuks.

De 64-jarige Boutserse kan nu een minderheidsregering vormen of bondgenoten zoeken, bijvoorbeeld bij de Volksalliantie die zes zetels behaalde. Bouterse pleegde twee keer een staatsgreep. Hij was aan de macht tussen 1980 en 1987 enerzijds en tussen 1990 en 1991 anderzijds. (afp/ddh)