Ex-campagnechef Trump gaat meewerken aan onderzoek naar Russische inmenging bij verkiezingen

Donald Trump en zijn toenmalige campagnechef Paul Manafort in 2016
REUTERS Donald Trump en zijn toenmalige campagnechef Paul Manafort in 2016
Paul Manafort, de voormalige campagnedirecteur van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft een schikking getroffen met speciaal aanklager Robert Mueller. Dat melden verschillende Amerikaanse media op gezag van gerechtelijke documenten. Hij zou dinsdag bij het begin van zijn proces in Washington D.C. schuldig pleiten, zo klinkt het. In ruil zal Manafort meewerken met Mueller in het onderzoek naar Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Volgens een woordvoerder van het kantoor van Mueller, heeft de speciale aanklager de strafrechtelijke aanklacht tegen Manafort omgevormd tot een schikking ("plea agreement").

Zo zou Manafort schuldig pleiten aan één klacht rond samenzwering tegen de VS, en één klacht rond samenzwering om de rechtsgang te belemmeren, door te knoeien met getuigenissen, zo blijkt nog uit het document.

Vijf andere klachten tegen hem, zoals het witwassen van geld, belastingsfraude, het niet aangeven van buitenlandse bankrekeningen, het schenden van de federale lobbywetgeving en het liegen tegen het ministerie van Justitie, zouden vervallen.

Volgens de Amerikaanse televisiezender ABC News riskeerde Manafort enkel voor het witwassen van geld al tot 20 jaar cel, terwijl de twee klachten waaraan hij schuldig zal pleiten, hem telkens vijf jaar cel kunnen opleveren.

Rusland-onderzoek

De vervolging van de lobbyist komt voort uit het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Die doet onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016. Manafort gaat meewerken aan het onderzoek.

Paul Manafort
REUTERS Paul Manafort

Trump

De medewerking van Manafort aan het onderzoek van Mueller zou president Trump wel eens zuur kunnen opbreken. Manafort was een spilfiguur binnen de Trump-campagne, tot hij in augustus 2016 ontslag nam. Hij was onder vuur komen te liggen na de publicatie van documenten waaruit bleek dat hij tussen 2007 en 2012 miljoenen dollars had ontvangen van de als pro-Russisch beschouwde Partij van de Regio's in Oekraïne. Ook zou hij verschillende keren contact gehad hebben met Russische contacten.

Manafort werd voor de rechtbank in Virginia tijdens een eerste proces al schuldig bevonden aan verschillende aanklachten rond financiële fraude, voor feiten die zich afspeelden voor de verkiezingscampagne. Hij riskeert daarvoor 7 tot 10 jaar cel. Het ging om het eerste proces dat plaatsvond in het zog van het Mueller-onderzoek.

President Trump heeft het Rusland-onderzoek steeds afgeschilderd als een heksenjacht. En hoewel het Witte Huis zich gedistantieerd heeft van Manafort, tweette Trump na Manaforts proces in Virginia dat hij "medelijden heeft met Paul Manafort en zijn geweldige familie". "Justitie heeft onder meer een 12 jaar oude belastingzaak opgerakeld, hem enorm onder druk gezet, maar hij heeft - in tegenstelling tot Michael Cohen - geen verhalen uitgevonden om een 'akkoord' te sluiten. Ik heb zoveel respect voor een moedig man!"
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • David Wittenberg

  Een IQ van 156? Man man man. Is ten eerste fake news. En dat heb ik niet eens moeten fact checken om te zien dat dat onmogelijk is. Hij praat zoals een zes jarige. Er is geen info over zijn eigenlijk IQ, maar het zou mij niet verbazen moest het onder de 100 zijn.

 • Gilles Standaert

  marc verleysen u vergeet nog Uranium one.

 • Wesley Gevaert

  Mueller for the win!

 • ingrid mertens

  Dump TRUMP!!

 • Erwin De Jaeger

  Gaat dat nu eindelijk es stoppen met díe zever?? Er is idd inmenging geweest van de Russen Dat is al meer dan genoeg gezegd en bewezen geweest! Ze smijten daar blijkbaar graag véél miljoenen om getuigen of wat dan ook in kaart te brengen! Het is algemeen geweten dat , met medeweten van de clown trump, dat zijn zoontje afspraken had met een Russin en de rest hebben we al honderden keren gehoord! Djeezes, die zak gelooft alleen maar zijn eigen leugens!!