Ex-Black Panther wacht na 43 jaar in isoleercel nog steeds op vrijlating

De 68-jarige Albert Woodfox wacht nog altijd op zijn vrijlating.
AFP De 68-jarige Albert Woodfox wacht nog altijd op zijn vrijlating.
Na 43 jaar gevangenschap in afzondering en zijn aangekondigde vrijlating wacht een wegens moord veroordeeld ex-lid van de radicale Black Panther-beweging nog steeds op zijn leven in vrijheid. Procureur-generaal Buddy Caldwell van de Amerikaanse staat Louisiana tekende vandaag met succes beroep aan tegen het vonnis van een rechter, die de vrijlating van Albert Woodfox had verordend. Wegens het spoedverzoek en omdat de zaak nog moet behandeld worden door het hof van beroep blijft het lot van de gevangene onduidelijk.

De 68-jarige Woodfox werd in 1973 veroordeeld wegens de moord op een cipier tijdens een gevangenisopstand. Als reden voor de vrijlating zei de rechter dat Woodfox oud en ziek is. Bovendien zijn er geen getuigen van de moord meer in leven. Rechter James Brady verbood ook een nieuw geding tegen de in twee processen in 1973 en 1988 veroordeelde man.

Beide vonnissen werden later wegens procedurefouten nietig verklaard en Woodfox wachtte in de gevangenis op een nieuw proces. De procureur-generaal was niet akkoord dat het gerecht een veroordeelde misdadiger op vrije voeten zet.

Woodfox behoorde tot de zogenaamde Angola 3, een groep van drie gevangenen die elk tientallen jaren in de zwaarbeveiligde strafinstelling van de stad Angola in afzondering zaten. Woodfox heeft altijd volgehouden dat hij de moord in de schoenen kreeg geschoven omdat hij vanuit de gevangenis betrokken was bij de organisatie van de militante Black Panthers.

AP