Ex-bankovervaller die nooit gevat werd, onthult zijn geheimen

Clay Tumey
YouTube Clay Tumey
Clay Tumey verdiende ooit zijn brood met bankovervallen, waar hij nooit werd voor gearresteerd. Hij gaf zichzelf aan en zat een gevangenisstraf uit van drie jaar. Op Reddit heeft hij nu al zijn geheimen onthuld: voer voor Hollywood als je het ons vraagt.

Clay vertelde in een vraag-en-antwoordsessie hoe hij te werk ging. Zo leerde hij alles op het internet. Hij las verslagen van andere overvallen die waren misgelopen en waarbij mensen werden opgepakt. Research leerde hem ook dat hij altijd alleen moest werken: "Een groot aantal overvallers wordt gevat, omdat ze het niet alleen doen. Ik vertelde aan niemand wat ik deed, ook niet aan mijn vrouw of mijn beste vriend", aldus Clay.

Clay kwam tot inkeer na de geboorte van zijn zoon.
YouTube Clay kwam tot inkeer na de geboorte van zijn zoon.

Geen geweld

In tegenstelling tot wat we zien in films, ging het er helemaal niet gewelddadig aan toe. Clay wachtte in de rij zoals elke klant en schoot pas in actie wanneer het zijn beurt was. "Ik toonde een envelop waarop geschreven stond wat ik wou: al hun briefjes van 50 dollar en 100 dollar. Ik ging naar buiten met gemiddeld 5.000 dollar, niet erg veel, maar met weinig risico."

Clay bedreigde nooit mensen en bracht ook nooit een wapen mee. "5.000 dollar verliezen is veel minder erg dan een gewapende overval, dus banken gaven me het geld, zodat ik snel weer weg was".

"Ze gaven me het geld, zodat ik snel weer weg was"

Clay Tumey

Sluit de deuren!

Eén keer liep het bijna fout af: "Toen ik de bank verliet, begon de bediende luid te roepen 'Sluit de deuren!'. Gelukkig wandelde ik op tijd naar buiten. Een andere klant was boos dat hij enkele seconden later niet meer binnen kon, wist hij veel dat hij net de overvaller was gekruist."

Clay heeft zich nooit schuldig gevoeld, omdat hij nooit iemand heeft aangevallen of verwond. "Ik stal ook niet van individuen maar van banken", zegt Clay, die door zijn tijd in de gevangenis een beter mens is geworden. "Het is moeilijk om spijt te hebben van iets dat in iets goeds is veranderd", vertelt hij.

Na zijn eerste nacht in de gevangenis voelde Clay zich voor de eerste keer in zijn leven vrij. "Al de dingen die ik gedaan had, lagen officieel achter mij. Het was het begin van iets nieuws", aldus een geëmotioneerde Clay, die al het geld dat hij ooit had buitgemaakt, heeft terugbetaald.

De voormalige overvaller wil nu op Kickstarter geld inzamelen om een boek uit te geven over zijn leven. De teller staat al bijna op 10.000 dollar, dus dat boek lijkt er te zullen komen.

"Het is moeilijk om spijt te hebben van iets dat in iets goeds is veranderd"

Clay Tumey