Ex-agent schuldig aan moord op 78 vrouwen: “Ik wilde mijn stad zuiveren”

Mikhail Popkov.
AFP Mikhail Popkov.
Een voormalige Russische politieman is vandaag schuldig bevonden aan nog eens 56 bijkomende moorden tussen 1992 en 2007. Mikhail Popkov zat al levenslang in de cel voor de moord en verkrachting van 22 vrouwen. Nadien bekende hij zelf de andere feiten. Deze uitspraak maakt van hem de ergste seriemoordenaar uit de moderne geschiedenis van Rusland.

Popkov sloeg toe in een periode van 18 jaar, tussen 1992 en 2010. Hij noemde zichzelf een ‘schoonmaker’ en trok erop uit in de straten van Angarsk (Siberië). “Ik wilde mijn stad zuiveren van prostituees”, verklaarde hij achteraf. “Ze lieten hun mannen en kinderen thuis achter en gingen feesten alsof het de laatste dag van hun leven was.”

De meeste van zijn slachtoffers waren echter geen sekswerkers, maar familievrouwen met gezinnen. Een van hen was een lerares in de muziekschool van zijn dochter Katya. In een interview met nieuwssite Meduza vertelde hij dat hij zijn slachtoffers zocht in restaurants en nachtclubs, waar hij na zijn diensturen in politie-uniform naar binnen ging. Hij sprak vrouwen aan die dronken waren of een –naar zijn mening– moreel verwerpelijk leven leidden en bood hen een “veilige” rit naar huis aan, vaak in zijn dienstvoertuig. Maar wie instapte, stond iets heel anders te wachten.

Twee van de slachtoffers van Popkov.
Rv Twee van de slachtoffers van Popkov.

Hamer of bijl
Hij reed met zijn slachtoffers naar verlaten plaatsen, waar hij hen verkrachtte en vermoordde met een hamer, een bijl, een mes of een schroevendraaier. Soms had hij nadien nog seks met de lijken. Hij liet vervolgens de naakte en in stukken gesneden lichamen achter, zodat ze later gevonden zouden worden. In de media leverde hem dat al snel de bijnaam ‘De Weerwolf’ op.

Omdat hij aan de oppervlakte een degelijk politieman en toegewijde huisvader leek, slaagde Popkov er twee decennia lang in om aan enige verdachtmaking te ontsnappen. Ook toen hij in 1998 met pensioen ging bij de ordediensten ging hij door met moorden. De politie negeerde systematisch bewijsmateriaal dat erop kon wijzen dat de seriemoordenaar iemand uit eigen rangen kon zijn.

Popkov met zijn vrouw Elena.
Rv Popkov met zijn vrouw Elena.

“Had mezelf helemaal onder controle”
Zo getuigde een slachtoffer dat aan zijn aanval ontsnapte dat ze mee was genomen door een agent in een politiewagen. Svetlana M.  werd meegevoerd naar een bos, waar ze verplicht werd zich uit te kleden. Vervolgens sloeg hij haar met haar hoofd tegen een boomstronk. De vrouw van Popkov gaf hem echter een alibi en het spoor werd vervolgens opgeborgen.

Zelf verklaarde hij achteraf dat hij niet bang was dat hij ooit gevat zou worden. “Ik ging altijd op dezelfde manier te werk en deed het steeds koelbloediger. Ik had mezelf helemaal onder controle en besefte dat het helemaal niet zo griezelig was. Ik viel ook alleen vrouwen aan die zich gedroegen alsof het hen niets kon schelen waar we heengingen en die alleen dachten aan feestvieren”, zei hij aan Meduza. 

DNA
Popkov werd uiteindelijk gevat in 2012 dankzij grondig onderzoek bij 3.500 politiemensen. Ze reden allemaal met het type wagen waarvan sporen gevonden werden op de plaats van de misdaden. Zijn DNA matchte met genetisch materiaal dat gevonden was op enkele van de slachtoffers. Later ging hij met de speurders naar de plaatsen waar enkele van de moorden gebeurden en toonde hij hen waar de lichamen begraven lagen.

Zelf verklaarde hij dat hij aan het moorden ging omdat hij zijn vrouw Elena verdacht van overspel. Opmerkelijk was wel dat hij vrouwen zocht die leken op zijn moeder. Zij zou hem in zijn jeugd mishandeld hebben. “Hij is een moordzuchtige maniak en heeft een oncontroleerbare drang om te doden”, aldus onderzoeker Yevgeny Kerchevsky. “Ondanks zijn persoonlijkheidsstoornis werd geoordeeld dat hij niet psychisch ziek is en dat hij verantwoordelijk is voor zijn misdaden.”

“We checken of het klopt”
Popkov werd in 2015 uiteindelijk veroordeeld voor 22 van de moordzaken. In een van de zaken had hij een vrouw onthoofd, in een ander een hart eruit gehaald. Begin vorig jaar bekende hij nog 59 andere moorden.

“Hij noemt de plaatsen waar de lichamen begraven liggen. Wij zoeken ze op en checken of het klopt wat hij vertelt”, aldus speurder Andrei Bunayev in de Britse krant ‘The Mirror’. “Hij zegt heel duidelijk wat en wanneer hij alles gedaan heeft. Wij zoeken er de bewijzen voor.”

Rv

Slager van Rostov
Met 81 moorden is Popkov de ergste seriemoordenaar in de moderne geschiedenis van Rusland. Hij maakte meer slachtoffers dan Andrei Chikatilo –‘de slager van Rostov’– die tussen 1978 en 1990 zeker 52 vrouwen en kinderen verkrachtte, vermoordde en verminkte. Alexander Pichushkin -beter bekend als ‘de schaakbordmoordenaar’– doodde minstens 48 maar mogelijk 60 oude dakloze mannen door hen te lokken met gratis wodka.

Wereldwijd zijn er maar weinig mannen die nog meer gruweldaden pleegden. De Colombiaan Luis ‘Het Beest’ Garavito folterde, verkrachtte en vermoordde 138 kinderen. Diens landgenoot Pedro ‘Het Monster van de Andes’ Lopez doodde officieel 80 meisjes, maar heeft vermoedelijk 300 moorden op zijn kerfstok. De Amerikaan Gary Leon Ridgway –ook bekend als ‘de Green River Killer’– werd veroordeeld voor 48 moorden, maar allicht is hij verantwoordelijk voor meer dan 90 feiten.

Andrei Chikatilo en Alexander Pichushkin.
AP, archief HLN Andrei Chikatilo en Alexander Pichushkin.
Luis Alfredo Garavito.
REUTERS Luis Alfredo Garavito.
Gary Leon Ridgway.
AP Gary Leon Ridgway.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bart Van Ransbeeck

  hier staat duidelijk een analogie met de bende van nijvel waarom ze oostindisch doof blijven en niet willen inzien dat de bende enkel rijkswachters konden zijn !!!!!!! gemengd met wat ingehuurde pionnen.....ook al gaaan ze tot bekentenissen over ,nog wordt het genegeerd !!!!!

 • Peter Janssens

  Uit de interviews met seriemoordenaars blijkt één gemeenschappelijke factor: allemaal weten ze iets dat voor de gewone mensen verborgen blijft. Ik vraag me af wat.

 • Michel Philippe

  Er moet toch iets in dat hoofd zitten om zoiets te kunnen doen. Maar wat ?

 • Jil Heirman

  De waarheid is natuurlijk dat je een ordinaire vrouwenhater was, zoals talloze seriemoordenaars en -verkrachters voor je. Maar dat klinkt al wat minder gewichtig, uiteraard.