Even hartverscheurend als ontroerend: zandbak op graf om dood broer te verwerken

Facebook
Toen het zoontje van de Amerikaanse Ashlee Hammac vijf dagen na de geboortje overleed, besliste ze om hem een bijzondere laatste eer te bewijzen. De moeder bouwde een zandbak op zijn graf zodat haar oudste zoon tijd kon doorbrengen met zijn veel te jong gestorven broertje. Een zandbak als pleister op het verdriet.

Half maart deelde de 24-jarige mama van Lake City in Florida een pakkende foto op Facebook waarop haar driejarig zoontje Tucker te zien was terwijl hij met speelgoedwagentjes in de weer was op het met zand gevulde graf van zijn overleden broertje Ryan. Het hartverscheurende beeld heeft reeds honderdduizenden mensen beroerd.

Facebook

De geboorte van Ryan Michael Jolley op 11 oktober vorig jaar liep niet van een leien dakje. Tijdens de bevalling scheurde de placenta en kwam het kleintje enkele uren zonder zuurtstof te zitten. De overlevingskansen van Ryan waren klein. Het prille babygeluk bleek dan ook van korte duur. De hersenen van Ryan vertoonden geen activiteit. Vijf dagen later overleed hij. De ouders, nochtans overmand door verdriet, besloten een andere baby in nood te helpen en schonken het hart van hun kind.

Moeder Ashlee met kleine Ryan in het hospitaal
Facebook Moeder Ashlee met kleine Ryan in het hospitaal

Het overlijden had evenwel ook een enorme impact op Tucker, het drie jaar oude broertje van de baby. Om zijn verdriet een plaats te kunnen geven, creëerde Ashlee een zandbak op het graf van haar gestorven kind. Zo gaf ze aan Tucker de mogelijkheid om nog met zijn overleden broertje te spelen en langzaam afscheid te nemen. "Tucker vraagt vaak om naar de 'zandbak van Ryan' te gaan", vertelde de moeder. "Hij gaat er dan met mij naartoe en speelt met zijn autootjes terwijl hij slaapliedjes zingt voor zijn overleden broertje. Zo kan hij over zijn verdriet praten en alles verwerken."

Op een dag hoopt Ashlee de moeder te kunnen ontmoeten van het kind in wiens lichaam het hart van Ryan verderklopt.

Facebook