Evacuatievliegtuigen ontsmet met middelen tegen herpes en ziekenhuisbacterie om coronavirus te bestrijden

Aan boord van een gecharterd toestel van Korean Air met 368 Zuid-Koreanen die gerepatrieerd worden uit Wuhan.
EPA Aan boord van een gecharterd toestel van Korean Air met 368 Zuid-Koreanen die gerepatrieerd worden uit Wuhan.
Sommige luchtvaartmaatschappijen zetten de strafste ontsmettingsmiddelen ter wereld in om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Normaal dienen die om seksueel overdraagbare ziektes als herpes tot zelfs de ziekenhuisbacterie aan te pakken.

Qantas Airways, Korean Air Lines en Scoot, de lagekostenmaatschappij van Singapore Airlines, evacueerden mensen uit de Chinese stad Wuhan, waar het covid-19-virus in december vorig jaar uitbrak, en van het cruiseschip Diamond Princess. Om de vliegtuigen daarna weer te kunnen inzetten voor commerciële vluchten is ontsmetting na het vervoer van mogelijk besmette personen van primair belang. De standaard schoonmaak werd daarom opgeschroefd tot sterilisatie op ziekenhuisniveau.

Qantas gebruikte dezelfde Boeing 747 voor twee vluchten uit Wuhan en een van Tokio terug naar Australië. Het toestel kreeg een poetsbeurt van 36 uur. Kussens, dekens, tijdschriften en koptelefoons werden weggesmeten. Binnen werd het vliegtuig tweemaal volledig besproeid met een desinfectiespray. Daarna werd de hele cabine schoongeveegd. De filters van het vliegtuig werden vervangen. Deze week voerde de Boeing opnieuw een commerciële vlucht uit van Sydney naar Santiago.

Korean Air vloog twee keer met een Boeing 747 en een keer met een Airbus SE A330 uit Wuhan om mensen te evacueren. Ook deze maatschappij pakte de schoonmaak grondig aan. De zetelhoezen en tussengordijnen werden vervangen, de bagageruimte ontsmet. Beide vliegtuigen werden pas terug in omloop gebracht na goedkeuring van de Koreaanse Centra voor ziektecontrole en -preventie.

Lees ook: Hoe het voelt om het coronavirus te hebben (+) 

Australië haalde burgers terug uit de besmette Chinese stad Wuhan met chartervluchten van Qantas.
via REUTERS Australië haalde burgers terug uit de besmette Chinese stad Wuhan met chartervluchten van Qantas.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Viviane Michilsen

    Dat moeten ze altijd doen vind ik, nu zeker alle vliegtuigen van waar ze ook komen veiligheid voor de verspreiding virus