Evacuaties om giftige rook uit Spaans bandenkerkhof

AFP
In een groot bandenkerkhof in Sesena, een stadje ten zuiden van Madrid, woedt een enorme brand. De brand stuwde een wolk van giftig gas de lucht in. In de omgeving van de opslagplaats, de grootste van Europa, zijn zo'n negenduizend mensen uit voorzorg geëvacueerd.

De brand brak donderdagavond laat uit, vermoedelijk door brandstichting. De gifwolk, tot 20 meter hoog, is op kilometers afstand zichtbaar. De brandweer krijgt bij het blussen hulp van militairen maar vrijdagavond brandde de bandenhoop nog steeds. Zo'n 70 procent van alle gedumpte autobanden was toen al verbrand.

Hulpdiensten zijn bang dat de wind in de nacht van vrijdag op zaterdag draait en de giftige rookwolken naar nabijgelegen woningen waaien. De geëvacueerde Spanjaarden wonen in appartementen op nog geen kilometer afstand van de bandenopslag. Ambulancepersoneel helpt bewoners die niet fit genoeg zijn om zelf te vertrekken. Tot zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

10 miljoen banden
Inademing van de rook kan irritatie van de ogen, neus, keel en longen geven. Een school in de buurt werd uit voorzorg gesloten en automobilisten krijgen het advies met de ramen dicht te rijden. Spectaculaire rookkolommen waren zelfs in de Spaanse hoofdstad Madrid te zien, op meer dan 30 kilometer afstand. De brandweer gebruikt helikopters om te blussen.

Het kan naar verluidt bijna een week duren voor het vuur volledig gedoofd is. Volgens de Spaanse krant El Pais ligt er zo'n 100.000 ton aan oude banden, wat zou neerkomen op zo'n 10 miljoen autobanden. De plek stond bekend als 'bandenbegraafplaats' en werd al in 2003 illegaal verklaard omdat de nodige vergunningen niet deugden. Sindsdien probeerden de autoriteiten een oplossing te vinden.

AFP
AP
AP