Evacuaties door aswolken boven vulkaan Sinabung

De actieve vulkaan Sinabung.
BELGA De actieve vulkaan Sinabung.
Steeds meer mensen worden op het Indonesisch eiland Sumatra op de vlucht gedreven door hete gaswolken boven de vulkaan Sinabung. Vandaag stootte de vulkaan een 3.000 meter hoge aswolk uit, aldus een woordvoerder van het vulkanologisch instituut. De autoriteiten gelastten de evacuatie van 17 bijkomenden dorpen.

Duizenden mensen zijn al op de vlucht geslagen. In totaal moesten volgens de rampenbestrijdingsdienst tot nog toe al 15.000 mensen hun dorpen ontruimen. Voor hen werden noodverblijven ingericht.

De bijna 2.500 meter hoge vulkaan was na 400 jaar in augustus 2010 weer ontwaakt. Hij spuwde gas, en lava vloeide over de kraterrand. Vervolgens werd het weer wat rustiger. Sinds september is hij echter weer actief. Begin november slingerde hij een 7.000 meter hoge pluim as de lucht in.

Indonesië bezit bijna 130 actieve vulkanen. Pas vorige week spuwde ook een van de meest actieve vulkanen op Indonesië, de Merapi bij de stad Yogyakarta op het eiland Java, een aswolk uit. Sindsdien is het weer rustig.

GETTY