Euthanasie voortaan toegestaan in Californië

THINKSTOCK
In Californië heeft gouverneur Jerry Brown gisteren de wet ondertekend die actieve stervensbegeleiding mogelijk maakt. Over 90 dagen kunnen artsen er hun terminaal zieke patiënten uit hun lijden verlossen.

Euthanasie kan enkel indien de patiënt nog hoogstens zes maanden te leven heeft, wat bevestigd moet worden door twee artsen. De wet werd vorige maand in het parlement goedgekeurd na een emotioneel debat, dat gekleurd werd door de videogetuigenis van Brittany Maynard, een 29-jarige Californische die aan een terminale vorm van hersenkanker leed en naar Oregon verhuisde om daar een einde aan haar leven te maken.

In het verleden werd al herhaaldelijk (1992, 2005, 2006 en 2007) geprobeerd om de wet in Californië te wijzigen, maar altijd zonder succes. Daar komt nu verandering in. Al blijven verscheidene religieuze groeperingen nog steeds gekant tegen de maatregel.

De gouverneur, die nog een opleiding volgde aan het seminarie, zei voor de ondertekening dat hij rekening heeft gehouden met de theologische en religieuze bezwaren waarbij zelfmoord een zonde is. Hij heeft ook uitgebreid overleg gepleegd, "met vrienden, artsen en een katholieke bisschop". "Uiteindelijk heb ik nagedacht over wat ik zou doen als ik op sterven lig". Dat de wet verschillende opties biedt, is volgens Brown een geruststelling.

In vier Amerikaanse staten is euthanasie door een arts al mogelijk: Oregon, Washington, Montana en Vermont.Jerry Brown, de gouverneur van Californië
AP Jerry Brown, de gouverneur van Californië