Eurostar rijdt weer na staking in Calais

Het Eurostarverkeer tussen Calais en Dover is vanochtend zoals verwacht opnieuw op gang gekomen. Het treinverkeer werd gisterenmiddag stilgelegd door een staking bij de ingang van de tunnel, maar die is ondertussen voorbij.

Op de website van Eurostar staat aangegeven dat de treinen tussen Brussel-Zuid en Londen op tijd rijden. De eerste trein vanuit Brussel is vertrokken om 07.56 uur en ook de twee eerste treinen van Parijs naar Londen, zijn ondertussen vertrokken. Eurostar raadt de reizigers die getroffen werden door de staking aan om hun tickets online in te ruilen of terug te laten betalen.

Eurotunnel laat vandaag via Twitter weten dat het passagiersverkeer opnieuw volgens schema verloopt.

Verkeerschaos

In Calais en Dover heerste gisteren een verkeerschaos door een staking van personeel van veerboten. Boze werknemers van veermaatschappij MyFerryLink blokkeerden ook de haven van Calais. Door de acties voeren er lange tijd geen ferry's naar Dover. De eerste boten zijn gisterenavond weer uitvaren en ook vandaag varen er opnieuw boten over het Kanaal.

Het stakende bootpersoneel liep onder meer op het spoor en stichtte brandjes in de tunnel.

Riante wachttijden

Gisterenavond werd de dienstregeling van die treinen voorzichtig weer opgestart, maar waren er nog wel riante wachttijden, meldde Transport en Logistiek Nederland (TLN). Aan de Engelse kant van de tunnel is de wachttijd voor het inchecken anderhalf uur. In Calais moesten mensen die met de trein wilden zelfs vijf uur wachten voor ze konden inchecken.

De medewerkers voerden actie omdat Eurotunnel, de exploitant van de tunnel tussen Engeland en Frankrijk, twee veerboten van MyFerryLink wil verkopen aan het Deense bedrijf DFDS. De werknemers vrezen onder meer het verlies van hun baan.

Medewerkers van MyFerryLink blokkeerden het spoor en stichtten brand in de tunnel.
AFP Medewerkers van MyFerryLink blokkeerden het spoor en stichtten brand in de tunnel.

Migranten

Door de acties ontstaan gevaarlijke toestanden voor vrachtwagenchauffeurs. Aangezien de files voor de haven van Calais nog langer zijn dan normaal, proberen de vele migranten in Calais die illegaal naar Engeland willen massaal aan boord van vrachtwagens te klimmen.

TLN sprak gisterenmiddag van een grote chaos en adviseert vrachtwagenchauffeurs om Calais op dit moment te mijden en overtochten te boeken via andere havens zoals Duinkerken. Daar waren gisterenavond om 19.00 en om 01.00 uur extra afvaarten gepland, meldde de brancheorganisatie. Volgens een woordvoerster stond er dinsdagmiddag 30 kilometer file voor de haven van Calais.

Migranten probeerden gisteren massaal aan boord van vrachtwagens te klimmen.
AP Migranten probeerden gisteren massaal aan boord van vrachtwagens te klimmen.