Eurosceptici worden sterker, maar overrompeling blijft uit

Her en der werd verwacht dat een golf van populistische en eurosceptische partijen het Europees Parlement zou overspoelen. Met Matteo Salvini en Marine Le Pen hebben enkele kopstukken hun nationale kiesstrijd gewonnen, maar dat lijkt onvoldoende om de machtsverhoudingen in het Europees Parlement danig door elkaar te schudden. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Met 29 Europarlementsleden is het nieuwe vehikel van Nigel Farage meteen de grootste nationale partij in het Europees Parlement, samen met de Duitse christendemocraten van CDU/CSU. Farage legt met zijn Brexit Party beslag op 29 van de 73 Britse zetels, maar als de brexit doorgaat, zullen al die Britse MEP’s wel uit het halfrond verdwijnen.

De extreemrechtse Italiaanse regeringspartij Lega haalt 28 verkozenen. Volgens de laatste prognose zou de Lega van Matteo Salvini in Italië 30 procent van de stemmen hebben gehaald. In Frankrijk won Le Pen met 24 procent. Met dank aan vooral Salvini zou de uiterst rechtse fractie ENF van 37 naar 58 zetels in het Europese halfrond. In landen als Nederland, Duitsland, Denemarken en Finland deden partijen uit die fractie het echter minder goed dan verwacht. 

De Nederlandse rechts-populistische partij voor de Vrijheid van Geert Wilders verdwijnt zelfs helemaal uit het Europese Parlement. Bij de vorige Europese verkiezingen in Nederland had de partij nog vier zetels.  Waar de PVV afdruipt, mag nieuwkomer Forum voor Democratie (FvD) meteen drie mensen naar Brussel afvaardigen. FvD kreeg net geen 600.000 stemmen voor het Europees Parlement.

De lijst van het Rassemblement national van Marine Le Pen is de winnaar van de Europese verkiezingen in Frankrijk. De door Jordan Bardella aangevoerde lijst van het vroegere extreemrechtse Front national komt aan 23,31 procent van de stemmen. De lijst van de Franse president Emmanuel Macron haalt 22,41 procent. Beiden sturen ze 23 afgevaardigden naar het Europees Parlement.

EFDD-fractie maakt sprong voorwaarts

Toch maakt de Europa van Vrijheid en Directe Democratie-fractie (EFDD-fractie) dankzij de ruime zege van de Britse eurofoob Nigel Farage een sprong voorwaarts: van 41 naar 56 zetels. De EFDD is echter een zeer bonte fractie, waarin ook de Italiaanse Vijfsterrenbeweging een aanzienlijk aantal zetels vertegenwoordigt. De ECR-fractie van de Britse tories en de Poolse PiS, die zich eurorealistisch noemen, boeken dan weer verlies. Ze vallen terug van 76 naar 58 zetels. 

Samen zouden de drie fracties aan de rechterzijde van het halfrond goed zijn voor 172 van de 751 zetels. De voorbije vijf jaar bezetten die drie formaties samen 154 zetels. Overigens verliest de uiterst linkse GUE aan de andere kant van het politieke spectrum. Zij zouden terugvallen van 52 naar 39 zetels.

Opkomst van linkse partijen

Ook enkele linkse partijen mogen een grote afvaardiging naar het parlement sturen. De Duitse groenen, in eigen land dé grote winnaar, slepen 20 zetels in de wacht. Ook de Spaanse socialistische PSOE haalde 20 zetels. De Italiaanse sociaaldemocraten van de Partito Democratico lijken 18 zetels te halen. In Polen sleept een brede pro-Europese coalitie rond het Burgerplatform van Donald Tusk eveneens 18 zetels in de wacht.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Kees Vink

    Het wordt hoog tijd dat meerdere landen zich achter het UK scharen. 751 nutteloze uitgerangeerde nationale politici een meer dan te hoge “uitkering “ betalen kunnen de meeste Europese landen niet verantwoorden tegenover de bevolking.