Europol waarschuwt voor radicalisering door coronamaatregelen

Catherine De Bolle, hoofd van Europol.
Carsten Rehder/dpa Catherine De Bolle, hoofd van Europol.
Europol waarschuwt voor een mogelijk toenemende radicalisering van bepaalde individuen door de strenge coronamaatregelen. Dat zegt de Belgische Europol-directeur Catherine De Bolle in het voorwoord van het ‘EU Terrorism Situation and Trend Report 2020'. In België werden volgens het jaarlijkse rapport in 2019 99 terreurverdachten opgepakt.

Ook de economische en sociale gevolgen van de coronapandemie kunnen radicalisering verder aanwakkeren, aldus De Bolle. “Activisten van zowel extreemlinks als extreemrechts en diegenen betrokken bij jihadistisch terrorisme proberen de door de pandemie ontstane kans aan te grijpen om hun doelstellingen verder te propageren”, klinkt het.

Extreemrechts en -links

Volgens het verslag neemt het aantal aanslagen door separatisten en nationalistische groeperingen af. Aan de andere kant heeft Europa echter de gevolgen ondervonden van een wereldwijde golf van extreemrechts geweld, zoals Europol schrijft. Veel extreemrechtse groeperingen in Europa zijn niet gewelddadig, “maar ze dragen bij aan een klimaat van angst en vijandigheid tegenover minderheden”. Europol waarschuwt dat dit de drempel voor geweld voor individuen kan verlagen. Ook links-extremisten zijn steeds meer geneigd om geweld te gebruiken.

Vorig jaar werden in totaal 119 terroristische aanslagen geregistreerd, tien minder dan het jaar daarvoor. Europol telde daar ook de mislukte en verijdelde aanslagen bij. Aanslagen door nationalistische en separatistische groeperingen kwamen het meest voor (57). Er waren 26 links-extremistische aanslagen. Rechts-extremisten pleegden zes aanslagen in de EU, tegenover slechts één in het jaar daarvoor. Er werden 21 aanslagen gepleegd door jihadisten, tegenover 24 in 2018.

Illustratiefoto.
REUTERS Illustratiefoto.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jozef Willem Hazel

  Nuance: "Veel individuen, groeperingen en media in de wereld zijn niet gewelddadig, maar ze dragen bij aan een klimaat van angst en onderlinge vijandigheid".

 • Geert jonckheere

  Het is nog waar ook, Europa bestaat toch nog.

 • jean-luc barra

  Hopelijk is de taak van EUROPOL niet beperkt tot het bijhouden van statistieken. Ze melden een verhoging van pedofilie, huiselijk geweld en nu radicalisering, maar wat nemen ze als tegenmaatregelen ? Wat DOEN ze ?

 • Danny De Corte

  Een vertekend beeld wordt hier opgehangen toch. Heel wat links is heel wat linker dan de stoere rechtse. Links is gestructureerd en gesteund door vakbonden en politieke partijen. Zelfs het gerecht is links georiënteerd door jaren lang links politiek gedram.

 • Rudy Van Daele

  aanslagen tegen minderheden? wij zijn in de minderheid , je moet eens buiten komen en niet achter je bureau statistieken op stellen.