Europol neemt 4,7 miljoen valse producten in beslag bij twee grote namaakbendes

Een medewerker van Europol op het hoofdkwartier in Den Haag
ANP Een medewerker van Europol op het hoofdkwartier in Den Haag
Europese speurders hebben twee grote namaakbendes opgerold en meer dan 30 mensen opgepakt. Ruim 4,7 miljoen vervalste producten zijn in beslag genomen, zo deelde Europol donderdag in Den Haag mee. Alles bij elkaar zijn ook 16.400 accounts op sociale media en 3.300 websites gesloten waarop vervalste goederen te koop werden aangeboden. Aan operatie Aphrodite II werkten speurders uit achttien landen, waaronder België, mee.

Op het internet worden grote hoeveelheden namaakgoederen te koop aangeboden en verhandeld, deelde de Europese politie-instantie mee. Het gaat onder meer om kleding, sportartikelen, medicijnen, elektrische artikelen, auto-onderdelen en cosmetica.

Misdaadbendes misbruiken de communicatiekanalen van de sociale media voor deze handel. “Vervalste producten die via de sociale media verkocht worden, kunnen heel gevaarlijk zijn”, waarschuwt Europol. De goederen zijn niet gecontroleerd op kwaliteit en veiligheid.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Dirk Vregels

    “Vervalste producten die via de sociale media verkocht worden, kunnen heel gevaarlijk zijn”, waarschuwt Europol. De goederen zijn niet gecontroleerd op kwaliteit en veiligheid." Echte merkproducten kunnen ook gevaarlijk zijn zoals we wekelijks in het nieuws mogen vernemen. Dus blijft er enkel het prijsverschil over.