Europol krijgt extra slagkracht in strijd tegen terreur

epa
Europol krijgt meer slagkracht in de strijd tegen grensoverschrijdende misdaad en terrorisme. Zo zal de Europese politiedienst sneller gespecialiseerde eenheden kunnen oprichten om plotse dreigingen aan te pakken en gaat ze rechtstreeks met internetbedrijven kunnen samenwerken, bijvoorbeeld om websites van Islamitische Staat te sluiten of haatboodschappen van sociale media te verwijderen.

Online meer mogelijkheden

Het Europees Parlement gaf woensdag in Straatsburg met ruime meerderheid groen licht voor de verordening die Europol deze nieuwe bevoegdheden verleent. Vooral online krijgt Europol meer mogelijkheden.

De politiedienst beschikt sinds vorig jaar over een eenheid, de EU Internet Referral Unit, die specifiek naar terroristische inhoud op internet speurt. "Intussen heeft de EU IRU al honderden Twitteraccounts getraceerd, die IS-gerelateerde propaganda verspreiden. Nu zal ze Twitter zelf kunnen vragen om die accounts te verwijderen", licht Sander Loones (N-VA) toe.

epa

Achilleshiel

Over de verordening hebben het Europees Parlement en de lidstaten twee jaar onderhandeld. In mei volgend jaar treedt ze in werking. De verordening moet ook de informatiedoorstroming van nationale veiligheidsdiensten naar de Europese dienst in Den Haag verbeteren.

De recente terreuraanslagen in Parijs en Brussel hebben immers nogmaals aangetoond dat gebrekkige gegevensuitwisseling "de achilleshiel" blijft, zoals bevoegd eurocommissaris Dimitris Avramopoulos het omschrijft.

Europese FBI

Europol moet op termijn dé Europese informatiehub worden, maar ook in deze verordening blijft een echte verplichte gegevensuitwisseling uit. Ook van echte onderzoeksbevoegdheden blijft de politiedienst verstoken.

"Wij hadden nog een stap verder willen gaan en naar een echte Europese FBI willen gaan", betreurde Hilde Vautmans (Open Vld). Het Europarlementslid, dat onlangs in Den Haag op bezoek was, is niettemin tevreden met het versterkte mandaat. "Hier zaten ze bij Europol echt op te wachten."

anp

Jaarlijks rapport

Om nationale veiligheidsdiensten aan te sporen om meer informatie te delen, zal Europol de Europese instellingen jaarlijks een rapport overmaken over door lidstaten aangeleverde gegevens. Tegelijkertijd voorziet de verordening sterkere garanties inzake privacybescherming.

De Europese privacywaakhond EDPS gaat het werk van Europol controleren en er komt ook een duidelijke klachtenprocedure. Ook het parlementair toezicht wordt aangescherpt, met de oprichting van een gemengde toezichthoudende groep van nationale en Europese parlementsleden.