Europese ziekenhuizen slaan alarm over dreigend tekort coronamedicatie

Illustratiefoto.
REUTERS Illustratiefoto.
De European University Hospital Alliance (EUHA) trekt aan de alarmbel over het dreigend tekort aan levensnoodzakelijke geneesmiddelen voor de behandeling van Covid-19-patiënten op intensieve zorg. De organisatie vraagt dat de productie en distributie van deze medicijnen op Europees niveau gecoördineerd wordt. Bij de EUHA zijn universitaire ziekenhuizen aangesloten uit een tiental landen, daaronder ook het UZ Leuven.

Uit een peiling bij de EUHA-ziekenhuizen blijkt dat behalve persoonlijk beschermingsmateriaal en beademingstoestellen vooral de geneesmiddelen voor patiënten op intensieve afdelingen de grootste bezorgdheid zijn. 

"De bestaande voorraad spierverslappers, sedatieve en pijnverzachtende medicijnen in het ziekenhuis raakt snel uitgeput. Nieuwe toeleveringen gebeuren amper of zijn onbestaande, waardoor de zorg voor de patiënten op intensieve zorg in het gedrang komt”, waarschuwt het EUHA. 

“In de hardst getroffen EUHA-ziekenhuizen zal de voorraad over enkele dagen uitgeput zijn. In de ziekenhuizen met een grote stock zal dat over maximum twee weken zijn. De situatie is wellicht niet beter in andere ziekenhuizen." 

De mededeling is ondertekend door tientallen professoren uit ziekenhuizen van Wenen, Parijs, Berlijn, Rotterdam, Stockholm, Londen, Milaan, Leuven en Barcelona. 

Grenzen open

De EUHA roept de nationale overheden op de Europese grenzen open te houden voor de aanvoer van medisch materiaal. De beschikbaarheid van geneesmiddelen hangt af immers van internationale distributienetwerken, omdat bepaalde medicijnen, ook de generische, slechts op een paar sites wereldwijd gefabriceerd worden. 

Geen enkel land in Europa heeft de productiemogelijkheden om alle geneesmiddelen die nodig zijn te fabriceren. Dat sommige overheden beslisten om de grenzen te sluiten voor export om de eigen slinkende voorraden veilig te stellen, kan ertoe leiden dat de geneesmiddelen niet belanden bij wie ze het meest nodig hebben. 

Een globale Europese aanpak is ook van vitaal belang in het licht van de wereldwijde zoektocht naar geneesmiddelen die actief zijn tegen het coronavirus.

Lees ook:

Zij zorgen dat ons land blijft draaien: helden van vandaag zijn niet alleen dokters, verplegers en wetenschappers (+)

Antimalariamiddel tegen Covid-19? Niet te vroeg juichen (+)

Dit doet Covid-19 met uw longen: een stand van zaken (+)
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • DIRK VAN BRUSSEL

    EU moest zijn : een doorgedreven co ordinatie op alle vlakken. De EU is blijkbaar totaal onvoorbereid. Dat deze catastrofe eens zou gebeuren was te verwachten. Al enkele crissisen kunnen bezweren maar iets geleerd ? Blijkbaar niet. Misschien in de leer gaan in Zwitserland ?

  • Geert Landsman

    De verrottingsstrategie van de rechtse rakkers heeft goed gewerkt, ze hebben stelselmatig alles afgebroken in de zorg en sociale voorzieningen. Ze hebben voor hun rijke vrienden de grenzen naar lage-loon-landen als China geopend en allerlei subsidies gemaakt voor diezelfde rijke vrienden. Als je rechts stemt dan stem je tegen jezelf. Het enige dat die altijd doen is alles afbreken voor de burger!