Europese VN-leden veroordelen Amerikaanse erkenning van Golanhoogte als Israëlisch gebied

In heel Syrië werd vandaag betoogd tegen de beslissing van de VS.
AFP In heel Syrië werd vandaag betoogd tegen de beslissing van de VS.
De vijf Europese leden van de VN-Veiligheidsraad, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen en België, verwerpen de Amerikaanse beslissing om de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten te erkennen. "Wij erkennen de soevereiniteit van Israël niet op gebieden die Israël sinds juni 1967 bezet, inclusief de Golanhoogte. We beschouwen die gebieden niet als deel van het Israëlische grondgebied”, schrijven de vijf ambassadeurs in een verklaring.

"Een gebied met geweld annexeren is verboden volgens het internationaal recht", brengen de Europese ambassadeurs in herinnering. "Elke verklaring over een eenzijdige wijziging van de grens gaat in tegen de regels van het internationaal recht en het charter van de Verenigde Naties.”

Ook andere landen verzetten zich tegen het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump, zo bleek vanmorgen tijdens een vergadering van de Veiligheidsraad gewijd aan het Midden-Oosten. Zo noemde Indonesië de Amerikaanse beslissing "een zeer ernstige schending van het internationaal recht, totaal onaanvaardbaar.”

Niet-erkende annexatie

Israël had in 1967, tijdens de Zesdaagse Oorlog, het grootste deel van de Golanhoogten veroverd ten koste van Syrië. In 1981 annexeerde Israël het gebied, maar de internationale gemeenschap heeft die annexatie niet erkend. Volgens het internationaal recht gaat het om Syrisch gebied dat Israël bezet houdt. 
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frits Vandenberge

  Dit is in tegenspraak met de Conventie van Genève en UNO-resoluties. Trump zaait de kiemen voor nieuwe oorlogen in het Midden-Oosten en terroristische aanslagen, zeker ook in Amerika. Hij erkent gebieden die door oorlogen veroverd en bezet werden als eigendom van Israël. De problemen over de Golanhoogte, Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem zullen alleen maar erger worden.

 • Peter Hegge

  De EU durft zich niet uitspreken.

 • Roeland Gorris

  Europa de meeloper van de Arabische landen.

 • Dimitri Mostrey

  Tja, men kan het israël niet kwalijk nemen. Syrië viel hun land binnen met Russische tanks. Een verrassingsaanval. Met veel moeite hebben ze Syrië weten te stoppen en terug te dringen tot in Damascus. De Golan is van groot militair-strategisch belang. 100en Israëli verloren hun leven in de strijd.

 • Jan Verstrepen

  Moesten de Amerikanen zicht terugtrekken uit Europa dan zou heel het Europese vet betaalde ambtenaren college en politici op het eerste vliegtuig naar Amerika vluchten. Dus niet te veel negatieve kritiek!