Europese vicevoorzitter Borrell verontschuldigt zich voor term "Greta syndroom"

European Union High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell attends a joint press conference with Iran's Foreign Minister in the capital Tehran on February 3, 2020. (Photo by ATTA KENARE / AFP)
AFP European Union High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell attends a joint press conference with Iran's Foreign Minister in the capital Tehran on February 3, 2020. (Photo by ATTA KENARE / AFP)
De Europese topdiplomaat Josep Borrell heeft zich vandaag verontschuldigd voor zijn denigrerende opmerkingen aan het adres van jongeren die actie voeren tegen de klimaatverandering. De 72-jarige Spanjaard, die de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid is, excuseerde zich ook voor het gebruik van de term "Greta syndroom".

Vicevoorzitter Borrell stelde zich deze week de vraag of jongeren die de straat opgaan om meer actie tegen klimaatverandering te vragen zich bewust zijn van de kostprijs van hun eisen. En of ze ook bereid zijn om hun levensstandaard te verlagen, bijvoorbeeld om steun voor werkloze Poolse mijnwerkers te financieren.

‘Greta syndroom’

“Het idee dat jonge mensen ernstig geëngageerd zijn om klimaatverandering te stoppen - we zouden dit het 'Greta syndroom' (naar de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg, red.) kunnen noemen... Sta me toe daaraan te twijfelen. Het is leuk om te demonstreren tegen klimaatverandering zolang niemand je vraagt ervoor te betalen", wierp Borrell op.

De voltallige Europese Commissie distantieerde zich gisteren van de woorden van de Spanjaard. De Commissie heeft de strijd tegen de klimaatverandering tot een speerpunt van haar beleid gemaakt en met de Green Deal wil ze van Europa tegen 2050 een klimaatneutraal continent maken.

Borrell zelf bood vandaag zijn excuses aan. "Ik wil me verontschuldigen aan iedereen die zich misschien beledigd voelt door mijn ongepaste verwijzingen naar de belangrijke jeugdorganisaties die strijd voeren tegen #climatechange", aldus de Spanjaard op Twitter. Gisteren liet hij al weten dat jeugdverenigingen die strijden tegen de klimaatverandering zijn "volledige steun" krijgen.