Europese Unie tikt Italië op de vingers voor vuilniscrisis

UNKNOWN

De Europese Commissie heeft met gerechtelijke stappen gedreigd als Italië geen oplossing vindt voor de vuilniscrisis in Napels.

Boetes
Het dagelijks bestuur van de Europese Unie zal 'alle beschikbare middelen' waaronder boetes gebruiken om Italië te dwingen de Europese regels voor de verwerking van afval na te leven, zei Eurocommissaris Stavros Dimas in het Europees Parlement in Straatsburg.

Overvolle stortplaatsen
In Napels en de omliggende streek Campania wordt sinds ruim drie weken geen vuilnis meer opgehaald, omdat vuilophalers het nergens kwijt kunnen. Stortplaatsen zijn overvol en plaatselijke gemeentes willen dat op hun grondgebied geen nieuwe worden geopend.

Honderdduizend ton vuil
Inmiddels ligt er volgens Dimas in de straten van Napels en andere nabijgelegen steden meer dan honderdduizend ton vuilnis op straat. De eurocommissaris maande de Italiaanse autoriteiten tot onmiddellijke stappen om de crisis aan te pakken en een beleid voor langere termijn te ontwikkelen.

Negeren van regels
Deze crisis komt niet uit de lucht vallen. Het is de culminatie van ruim veertien jaar negeren van Europese regels, zei Dimas. "Dikwijls aangehaalde speculaties over de rol van de georganiseerde misdaad mogen niet worden gebruikt om het feit te verdoezelen dat de directere oorzaak van de afvalcrises lijkt te liggen in het gebrek aan politieke wil om de (noodzakelijke) maatregelen te treffen." (novum/ap/tdb)Video