Europese Unie start toetredingsgesprekken met IJsland

UNKNOWN
De Europese Unie wil de gesprekken met IJsland over toetreding tot de EU volgende week dinsdag officieel op gang trekken. Vorige maand hebben de Europese leiders het licht al formeel op groen gezet, waardoor nu onder Belgisch voorzitterschap onderhandelingen kunnen worden aangeknoopt. Algemeen wordt verwacht dat IJsland in 2012 of 2013 de 29ste lidstaat kan worden. Kroatië zal de eilandbewoners allicht nog voorgaan.

Met de goedkeuring van de Europese leiders vorige maand, kan het echte werk eindelijk beginnen. Toetredingsgesprekken zijn traditioneel opgesplitst in 35 thematische hoofdstukken - van landbouw over justitie tot economie en de interne markt - die stukje bij beetje worden aangesneden en afgerond.

De gesprekken met IJsland beloven trouwens allerminst een wandeling in het park te worden. Onder meer inzake landbouw en visserij blijft het water erg diep, met de IJslanders die bijvoorbeeld nog steeds aan walvisvangst doen.

Ook de Icesave-affaire kan de onderhandelingen bemoeilijken. IJsland heeft nog geen akkoord met Groot-Brittannië en Nederland over de vergoeding van de Britten en Nederlanders die geld verloren door het failliet van de IJslandse bank. In diplomatieke kringen verluidt dat die kwestie bilateraal geregeld moet worden.

Na het afronden van de toetredingsonderhandelingen vindt in IJsland nog een referendum over het lidmaatschap plaats. De laatste peilingen beloven alvast een spannende stembusslag.

Concrete gesprekken zullen dinsdag nog niet gevoerd worden. Nadat de 27 buitenlandministers maandag het kader vastleggen, zal daags nadien slechts het ceremoniële startschot volgen. (belga/vsv)