Europese Unie: “Impasse kan enkel opgelost worden in Verenigd Koninkrijk”

AFP
De Europese Unie betreurt dat het echtscheidingsakkoord met het Verenigd Koninkrijk  opnieuw is afgewezen in het Britse parlement. "De impasse kan enkel opgelost worden in het Verenigd Koninkrijk", zo tweet hoofdonderhandelaar Michel Barnier, die ook waarschuwt dat de voorbereidingen op een Brits vertrek zonder akkoord op 29 maart "belangrijker dan ooit tevoren" zijn.

"De Europese Unie heeft alles gedaan wat ze kon om te helpen om het echtscheidingsakkoord met het Verenigd Koninkrijk over de streep te trekken. De impasse kan enkel opgelost worden in het Verenigd Koninkrijk. Onze voorbereidingen op een no deal zijn nu belangrijker dan ooit tevoren", zo tweette Barnier na de verwerping van het akkoord in Westminster.

Ook woordvoerders van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europees president Donald Tusk beklemtonen dat een oplossing voor de brexit-impasse enkel in Londen kan gevonden worden. De overige 27 lidstaten zullen "een gegrond verzoek" voor een uitstel van de op 29 maart voorziene brexit in overweging nemen, maar ze "verwachten een geloofwaardige motivatie voor een uitstel en de duur ervan".

De woordvoerders beklemtonen ook dat het functioneren van de Europese instellingen gewaarborgd moet blijven. Daarmee doelen ze allicht op het Europees Parlement. Eind mei vinden er verkiezingen plaats en begin juli wordt de nieuwe legislatuur op gang getrapt. Indien Groot-Brittannië op dat moment nog steeds tot de Europese Unie behoort, dan moet het volksvertegenwoordigers naar Straatsburg sturen.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jozef Van Vaerenbergh

  De EU wil nog altijd niet inzien dat het probleem bij de EU zelf ligt. Het feit dat de Britten en op termijn nog andere landen uit deze geldverslindende EU dictatuur willen stappen is het falen van deze EU zelf. Wat ooit begon als een fantastisch Europees project is verworden tot wat het nu is. Een vastgelopen gedrocht van honderdduizenden overbetaalde ambtenaren aangevuld met duizenden overbetaalde politieke mandaten en dito pensioen. Alles belastingvrij wel te verstaan.

 • Marc Van Loo

  Neen EU de impasse kan enkel opgelost worden door de EU te ontbinden en dat geldverslindende monster te stoppen! Maar da's teveel gevraagd zeker? Ahja dan zijn jullie dik overbetaalde postjes ook weg..

 • jeff De Boeck

  Wat een gedoe allemaal omdat een land uit een club wil stappen. Is toch gewoon terug zoals vroeger.

 • Paul Philippaerts

  Neen eu neem eens beslissingen maar neen dat is te veel gevraagd. Ook de vluchtelingenkwestie is in europa verstopt, er wordt beweerd, bij de rechtvaardige rechters. Goed schuilplaatsje zal nooit meer teruggevonden worden. Leuk voor onze eu leiders, hoeven ze het vluchtelingenprobleem niet op te lossen en kan de deur wagenwijd blijven openstaan. Ook de brexit is van de baan. Het vk moet het probleem zelf oprichten. Jochij alle problemen opgelost.