Europese Unie geeft westelijke Balkanlanden geen hoop op snelle toetreding

"Onze eerste prioriteit is om Covid-19 samen te verslaan", aldus Europees president Charles Michel.
EPA "Onze eerste prioriteit is om Covid-19 samen te verslaan", aldus Europees president Charles Michel.
De Europese Unie (EU) heeft Balkanlanden als Servië, Montenegro en Albanië alleen maar vage hoop op een toetreding gegeven. Bij een videotop tussen de EU en de westelijke Balkan bevestigden de staats- en regeringsleiders dat ze het perspectief zouden blijven steunen, maar een concreet tijdskader ontbrak. 

Solidariteit en samenwerking met de zes westelijke Balkanlanden, dat was de voornaamste boodschap. "Onze eerste prioriteit is om Covid-19 samen te verslaan", aldus Europees president Charles Michel.

Montenegro, Servië, Noord-Macedonië en Albanië zijn kandidaat om een lidstaat van de EU te worden, Kosovo en Bosnië en Herzegovina moeten nog op die status wachten. De gevoelige kwestie van uitbreiding van de Unie stond formeel niet op de agenda. De EU onderstreepte echter wel dat de Balkanlanden ondanks de pandemie werk moeten blijven maken van economische hervormingen, corruptiebestrijding, persvrijheid en een goed functionerend democratisch en openbaar bestuur. 

“Westelijke Balkan hoort in EU thuis”
De EU vroeg en kreeg ruimere erkenning voor het steunpakket van ruim 3,3 miljard euro om de regio in de coronacrisis te hulp te schieten. Beschermingsmiddelen kunnen ook vrij naar de Balkan uitgevoerd worden. Landen als Servië hebben steun uit Rusland en China warm verwelkomd, maar dankbaarheid voor Europa bleef uit. “Wat deze landen doen, valt in het niets bij de Europese solidariteit”, aldus de EU.

De Europese Commissie presenteert later dit jaar een "robuust" investeringsplan voor de regio. Dat moet het economisch herstel stimuleren en de Balkan dichter bij de EU brengen. "Er is geen twijfel dat de westelijke Balkan in de EU hoort", zei Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. "Maar er moet wel vooruitgang zijn.”

Ursula von der Leyen verscheen op het grote scherm.
AFP Ursula von der Leyen verscheen op het grote scherm.6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Daniel Meuleman

  En Turkije maakt altijd nog altijd kans om in de EU te geraken. Hopelijk gebeurt dat nooit.

 • lucien lemahieu

  hun eerste doordachte beslissing.

 • Emi De graeve

  Hoe groter, hoe zwakker ...

 • Ian Vandenbossche

  Oei, de europese unie bestaat nog? Het enige nut voor het gewone volk is dat de EU ons zuurverdiende spaargeld inpikt. Wie verwachtte dat de EU in deze dramatische tijd iets zou betekenen voor alle europeanen en de maatregelen zou uniformiseren, komt bedrogen uit. Is dan ‘uitbol jobs voor uitgerangeerde politici’ het enige nut...waarvoor wij vele miljarden ophoesten?

 • Bruno Weymeis

  Ze beginnen daar verstand te krijgen!