Europese Unie gaat bedrijven beschermen tegen impact Amerikaanse sancties

EPA
De Europese Unie gaat vanaf morgen een mechanisme activeren dat Europese bedrijven die zaken doen in Iran moet beschermen tegen de impact van Amerikaanse sancties tegen dat land. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker aangekondigd.

"We moeten nu optreden", zo verklaarde Juncker op een Europese top in Sofia. "Daarom lanceren we het blokkadestatuut, dat de extraterritoriale gevolgen van Amerikaanse sancties moet neutraliseren." Het zogenaamde blokkadestatuut staat Europese bedrijven toe om handelssancties van derde landen naast zich neer te leggen. De betrokken bedrijven kunnen daarbij gecompenseerd worden voor eventuele verliezen. De verordening werd in 1996 ingevoerd tegen de achtergrond van de Amerikaanse sancties tegen Cuba, maar is in de praktijk nooit gebruikt.

Nu moet het blokkadestatuut Europese bedrijven die zaken doen in Iran beschermen tegen het effect van Amerikaanse sancties. Zo willen de Europeanen het internationale nucleaire akkoord met Iran overeind houden.

De deal uit 2015, die Iran economische voordelen aanbiedt op voorwaarde dat het afziet van de ontwikkeling van kernwapens, staat op losse schroeven door het besluit van president Donald Trump om zijn land terug te trekken uit het akkoord en opnieuw sancties uit te vaardigen tegen het islamitische regime in Teheran.




7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • RENE LENAERTS

  "Hou me tegen of ik doe iets..."

 • Sobek Wessels

  Bedrijven en Rijken beschermen dat is het enige wat de EU politici doen behalve hun eigen zakken dik vullen en de Burgers mogen overal voor opdraaien !! Welk verschil is er met een Dictatuur ? Geen ! De burgers zijn slaven en moeten ondergaan !

 • jos beverke

  De bedrijven gaan zelf wel de balans opmaken tussen hun export naar Iran en die met de VS.

 • Jos Vanhoedenaghe

  Hoe gaan ze dat doen zonder kosten voor ons? Door de productie zelf op te kopen en te vernietigen zoals met boter?

 • Frank Abbeloos

  Alle bedrijven terugtrekken uit de vs ... allemaal verhuizen naar het oosten (China ... Japan ... etc) ... eens kijken of Von Trump dan nog piept!