Europese Unie buigt niet voor kritiek op biobrandstoffen

De Europese Unie vindt nog steeds dat tien procent van het Europese transport tegen 2020 op biobrandstoffen moet rijden. De Europese Commissie reageert daarmee op de toenemende kritiek dat biobrandstoffen mee de voedselprijzen de hoogte injagen en het milieu schade kunnen berokkenen.

"Er is geen sprake van de doelstelling te schrappen. We zijn op de hoogte van de problemen met biobrandstoffen. We houden er rekening mee bij de vastlegging van de criteria inzake duurzaamheid", zei de woordvoerster van eurocommissaris voor Milieu Stavros Dimas.

Misdaad
De VN-gezant voor de voedselveiligheid, Jean Ziegler, stelde dat de productie van biobrandstoffen op dit moment als "een misdaad tegen de menselijkheid" beschouwd kan worden. Het Europees Milieuagentschap (EEA) drong er vorige week nog bij de Commissie op aan de doelstelling voor biobrandstoffen om milieuredenen op te schorten.

De productie van biobrandstoffen wordt mee verantwoordelijk geacht voor de stijging van de voedselprijzen. Om de crisis aan te pakken, lanceerde Frankrijk op een raad van de ministers van Landbouw in Luxemburg een pleidooi voor een grotere Europese voedselproductie. (belga/gb)