Europese Rekenkamer: “Meer inzicht nodig in hoe ngo's Europees geld uitgeven”

Er moeten duidelijkere regels komen voor de toewijzing van subsidies door ngo's aan derden, concludeert de Europese Rekenkamer.
EPA Er moeten duidelijkere regels komen voor de toewijzing van subsidies door ngo's aan derden, concludeert de Europese Rekenkamer.
De Europese Commissie heeft onvoldoende zicht op hoe niet-gouvernementele organisaties (ngo's) die EU-programma's uitvoeren en beheren, het toebedeelde geld uitgeven. Ook worden organisaties in de arm genomen voor projecten die eigenlijk geen ngo's zijn, waaronder onderzoeksinstellingen en universiteiten.

Dat constateert de Europese Rekenkamer na een onderzoek naar de transparantie bij EU-fondsen waarbij internationale en lokale organisaties worden ingezet. Tussen 2014 en 2017 gaf de Brussel circa 11,3 miljard euro aan ngo's uit, met name voor humanitaire programma's en ontwikkelingshulp, milieu en onderzoek. 

Criteria niet altijd transparant

Het grootste deel hiervan gaat naar projecten buiten de EU.
De rekenmeesters bezochten voor het onderzoek projecten in Libanon, waar de EU veel programma's voor Syrische vluchtelingen heeft lopen, en Ethiopië. Daar bleken de criteria voor de selectie van organisaties niet altijd transparant. Er moeten ook duidelijkere regels komen voor de toewijzing van subsidies door ngo's aan derden.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.