Europese Rekenkamer: "Europese financiële bijstand voor Turkije had slechts beperkte impact"

Turkije is officieel kandidaat-lidstaat van de Europese Unie sinds 1999. Met pre-toetredingssteun wil de EU, en met name de Commissie, Turkije helpen om zich aan te passen aan het EU-recht.
REUTERS Turkije is officieel kandidaat-lidstaat van de Europese Unie sinds 1999. Met pre-toetredingssteun wil de EU, en met name de Commissie, Turkije helpen om zich aan te passen aan het EU-recht.
De Europese pre-toetredingssteun voor Turkije heeft slechts een beperkt effect gehad. Dat schrijft de Europese Rekenkamer, die de uitgaven van de Europese instellingen controleert, vandaag in een nieuw rapport. De steun was goed ontworpen, maar speelde onvoldoende in op enkele fundamentele behoeften, vooral op het vlak van de rechtsstaat.

Met de pre-toetredingssteun die de Europese Unie voor Turkije uittrekt, is wettelijk niets mis. De Rekenkamer achterhaalde echter dat met de bestede middelen "nauwelijks" ingespeeld wordt op een aantal fundamentele behoeften. "Dit betreft de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechtspraak, de strijd tegen corruptie op hoog niveau en georganiseerde misdaad, persvrijheid, het voorkomen van belangenconflicten en het versterken van externe controles en het maatschappelijk middenveld."

Turkije is officieel kandidaat-lidstaat van de Europese Unie sinds 1999. Met pre-toetredingssteun wil de EU, en met name de Commissie, Turkije helpen om zich aan te passen aan het EU-recht. Tussen 2007 en 2013 ontving Turkije 4,6 miljard euro, tussen 2014 en 2020 wordt 4,5 miljard uitgetrokken. Geen enkel ander land buiten de EU krijgt zoveel Europese steun.

Voorwaarden

Volgens de controleurs van de Rekenkamer kunnen hervormingen een impuls krijgen wanneer er voorwaarden worden verbonden aan de financiering, maar maakt de Commissie weinig gebruik van die mogelijkheid. Bettina Jakobsen, het lid van de Rekenkamer dat verantwoordelijk is voor het verslag, raadt de Commissie dan ook aan om de financiering voor Turkije voortaan "doelgerichter aan te wenden op gebieden waarop hervormingen die noodzakelijk zijn voor geloofwaardige vooruitgang op weg naar EU-toetreding, al veel te lang op zich laten wachten".

De toetredingsonderhandelingen tussen Turkije en de EU lopen al jaren bijzonder stroef. Sinds de mislukte staatsgreep van juli 2016 lijken de Turken zich steeds verder van Europa af te wenden. De noodtoestand en tal van willekeurige ontslagen en arrestaties lijken het lidmaatschap zelfs te ondermijnen, zegt Jakobsen.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Benny Van den broeck

  Het is weer tijd om aan turkije te slijmen mmm..zielige europatje

 • Christine Laevers

  Sinan Ozkelik : vele mensen uit Europese landen (het echte Europa) geven geen lik meer om de E.U. Laat Turkije maar feesten op een lijk. Oh ja, die vluchtelingen in Turkije ... in welke omstandigheden leven de gearresteerden zogenaamde "Gülen-terroristen" ? Dat mogen we niet weten, hé. Hoe gaat het eigenlijk met die miljoenen vluchtelingen ? Geen pers meer in Turkije, dus dan denk ik het ergste. Zo simpel is dat!

 • Fredien Vandervekens

  Turkije heeft nog héél véél euro's nodig. 5,4 % groei, wie kan en moet, in een geglobaliseerde economie groeien ? De achterblijvertjes ! Zonder de reeds jarenlange, massale steun, was Turkije nog steeds ... moskee's .. kebab .. kar met ezeltje .. Nu heeft Turkije momenteel, een dictator verblijvend in tientallen kamers en badkamers tellend "paleis". De "hotels" zijn in handen van ...Kinderhandjes zijn snel gevuld.

 • Fenasi Kerim

  Snappen jullie dan nog niet dat turkije europa en zijn geld niet nodig heeft:) Volgens oeso staat turkije op de 10de plaats in de wereld in best groeiende economie! Vorig jaar was er een stijging van 5,4%! Volgens oeso zou dat in 2018 meer worden! Hier in belgie zij ze blij met een stijging van 0,2% :)))

 • Dirk Brusselaers

  Vestzak broekzak operaties.