Europese regeringsleiders keuren brexitakkoord goed, stemming in Brits parlement wordt dubbeltje op zijn kant

Johnson werd op de Europese top hartelijk begroet door de andere Europese regeringsleiders, waaronder Duits bondskanselier Angela Merkel.
AFP Johnson werd op de Europese top hartelijk begroet door de andere Europese regeringsleiders, waaronder Duits bondskanselier Angela Merkel.
De Europese staatshoofden en regeringsleiders hebben het brexitakkoord vanavond officieel aanvaard. Vanmorgen vonden de Britten en Europeanen na lang onderhandelen dan toch een akkoord over het Britse vertrek uit de EU. Grootste struikelblok wordt nu nog het Britse parlement, dat de deal zaterdag moet goedkeuren. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De regeringsleiders van de EU-landen hebben unaniem hun zegen gegeven aan het akkoord dat een ordelijk vertrek van de Britten uit de EU per 1 november moet regelen. Dat kondigde EU-president Donald Tusk vandaag aan. “Maar”, zo voegde Tusk eraan toe, “ik hoop dat onze Britse vrienden op een dag zullen terugkeren. Onze deur staat altijd open.”

“We hebben vandaag een deal die ons toestaat om chaos en een sfeer van conflict tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk te vermijden”, zo verwees Tusk op een persbriefing naar het risico van een ongeordende exit van de Britten op 31 oktober. 

Nadat de Britse premier Boris Johnson de gelegenheid had gekregen zijn 27 collega’s toe te spreken, hadden zij ruim een uur nodig om uiteindelijk unaniem groen licht te geven. Veel leiders spraken zich al positief uit over het akkoord waar de afgelopen dagen koortsachtig over was onderhandeld. EU-onderhandelaar Michel Barnier werd bedankt voor zijn “onvermoeibare inspanningen”.

Nu zowel de Britse regering als de EU-landen hebben ingestemd, is het zaterdag aan het Britse parlement om een oordeel te vellen. Dat wordt sowieso erg nipt. Ook het Europees Parlement moet instemmen. Dat komt volgende week bijeen.

Johnson zelf zei vanmiddag dat de Britse parlementsleden zich nu achter de tekst moeten verenigen om de brexit te realiseren, zonder uitstel. Juncker, die door de benoemingsproblemen rond de Commissie van zijn opvolgster Ursula von der Leyen noodgedwongen enkele weken langer op post moet blijven, zei dat hij al op 1 november de gesprekken met Johnson over een toekomstig handelsakkoord wil aanknopen.

Herlees hieronder wat er vandaag gebeurde in Brussel en Londen:
134 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marco Par

  Johnson heeft het goed gespeeld. Hij sluit een akkoord waarvan hij weet dat het nooit door het Britse parlement geraakt. De EU leiders weigeren geen uitstel meer te geven als het afgeschoten wordt, ook iets dat hij sowieso niet wou. Er komt dus uiteindelijk een harde Brexit, precies wat hij voor ogen had en hij zal kunnen zeggen dat het niet zijn schuld is.

 • Denis Van den broeck

  De Britten hebben gelijk dat ze eruit gaan wat stelt Europa voor een fantasie met heel veel geld graaiers voor niks he !!!!!

 • Laurent Van der elst

  Eigenlijk is er niets veranderd. Behalve dat die mooi dame het onderspit heeft gedelfd tegenover gentlemen Boris. Lees vooral geen sarcasme van mijnentwege want de Britse regeringsleiders blijven koplopers in deze.

 • Jef Denijs

  Allemaal theater de EU heeft waarschijnlijk contact met de tegenstanders om dat akkoord weg te stemmen en zo een nieuw referendum uit te lokken. Zo democratisch is de EU nu ook weer niet.

 • Dis Van Tendeloo

  Jommeke zal op z'n gaan in 't parlement. Als men dit zou goedkeuren mag je terug bommen verwachten in Belfast!