Europese opleidingsmissie Mali bijna 500 man sterk

AP
De EU-trainingsmissie naar het Afrikaanse Mali zal bijna 500 man sterk zijn. Vandaag besloten de Europese ministers van Buitenlandse Zaken tijdens overleg in Brussel tot de uitzending, zo is vernomen van diplomaten. De missie beschikt over een budget van 12,3 miljoen euro voor een periode van vijftien maanden.

Er zullen in totaal 492 Europese militairen naar Mali worden gestuurd. Het gaat om trainers die het Malinese leger gaan opleiden. Daarnaast stuurt Europa ondersteunend personeel en gevechtseenheden om de missie te beschermen.

Het Duitse persbureau DPA meldt dat Duitsland bereid is 80 man aan de missie toe te wijzen. Het zou dan met name om opleiders en militaire artsen gaan. België zal twee medische helikopters in het Afrikaanse land behouden in het kader van de Europese trainingsmissie. Ons land is ook bereid een "proportionele" bijdrage te leveren aan de bescherming van de opleiders. Dat hebben minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en zijn collega van Defensie Pieter De Crem bekendgemaakt.

Risico's
De Europese militairen erkennen dat de operatie niet zonder risico's is in een regio waar islamistische strijders op westerse doelwitten azen. Maar de operatie is volgens Patrick de Rousiers, de Franse generaal en voorzitter van het militair comité van de Europese Unie, ook "spannend", omdat humanitair recht en mensenrechten een belangrijk deel zullen uitmaken van de opleiding van het regeringsleger.

"Het hart van deze missie is deze regels, deze gewoonten en knowhow in te prenten", zo verklaarde de Rousiers. "Hoe lang dat zal duren? Geen idee", voegde hij toe. De generaal sloot alvast niet uit dat het mandaat na vijftien maanden verlengd zou kunnen worden. Wel sloot hij nadrukkelijk uit dat de opleiders zich zouden verplaatsen naar het strijdtoneel.