Europese ministers zetten licht op groen voor start maritieme missie

AP
De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben vandaag het licht op groen gezet voor de start van de maritieme missie in de Middellandse Zee, gericht op het vernietigen van het 'businessmodel' van de mensensmokkelaars. Het gaat om de eerste fase van operatie 'EU Navfor Med'.

Doel van de operatie is het in beslag nemen en eventueel vernietigen van de boten en andere tegoeden van mensensmokkelaars. Voorlopig is het echter wachten op goedkeuring van de Libische autoriteiten en/of van de VN-Veiligheidsraad.

Voor de eerste fase is geen toestemming nodig, aangezien die zich vooral in internationale wateren afspeelt. Zo kan men alvast starten met het in kaart brengen van de smokkelnetwerken en de voorbereiding van de volgende fases. Er zijn al voldoende schepen, vliegtuigen en drones toegezegd om binnen de week te starten, luidt het.

De operatie maakt deel uit van een ruimere Europese aanpak, die in een stroomversnelling kwam na de ramp eerder dit jaar waarbij meer dan achthonderd bootvluchtelingen omkwamen.