Europese ministers van Volksgezondheid zitten donderdag samen over coronavirus

Janez Lenarcic, de Eurocommissaris voor Crisisbeheer.
AFP Janez Lenarcic, de Eurocommissaris voor Crisisbeheer.

De Europese ministers van Volksgezondheid komen donderdag bijeen in Brussel voor een speciale vergadering over het coronavirus. De ministers zullen van gedachten wisselen over bijkomende noodmaatregelen op gezondheidsvlak en pistes bespreken om een verdere verspreiding van het virus in de Europese Unie te verhinderen, zo blijkt vandaag uit een mededeling. 

"De situatie is zorgwekkend. Dit is een ernstig gevaar voor de volksgezondheid. Het virus verspreidt zich met grote snelheid. Er moeten maatregelen genomen worden en we proberen ervoor te zorgen dat dit op een gecoördineerde manier gebeurt", zo startte Eurocommissaris voor Crisisbeheer Janez Lenarcic vandaag tijdens een bezoek aan het Europese crisiscoördinatiecentrum de uitzonderlijke ministerraad. 

De Duitse minister Jens Spahn en zijn Franse ambtgenoot Agnès Buzyn hadden vorige week al opgeroepen tot Europees overleg. Spahn vroeg onder meer een debat over mogelijke versterkte grenscontroles, of inreisbeperkingen zoals de VS die hebben ingevoerd. Omdat er binnen de Schengenruimte normaliter geen grenscontroles zijn, moeten zulke beslissingen Europees gecoördineerd worden. 

Maatregelen

Vrijdag vond al een voorbereidende videoconferentie plaats, waar nationale experts informatie uitwisselden over de maatregelen die op nationaal niveau zijn genomen. Het Europese niveau speelt vooral een coördinerende en ondersteunende rol. Zo sprong de Commissie financieel bij om 447 EU-burgers te repatriëren uit de regio van Wuhan, de Chinese stad waar de epidemie uitbrak. Europa coördineert ook de zending van beschermende kledij naar China en trok al 10 miljoen euro uit voor onderzoek naar het nieuwe virus.

In de EU zijn tot dusver 33 besmettingen geregistreerd. De meeste patiënten bevinden zich in Duitsland en Frankrijk.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • PATRICK SMITS

  voor belgie zijn dat dus 4 ministers

 • Christine Laevers

  Als puntje bij paaltje komt, zal elk land voor zichzelf beslissen. Trouwens, wat als die virus actief blijft in luchtzakjes in de verpakking van goederen ? Weten we dat ? Neen, dat weten we niet. Hebben ze dat al onderzocht ? Ik weet het niet. U wel ? Al die mondmaskers ...

 • birgit vanderest

  zoden ze niet beter thuis blijven en via skype 'onderhandelen' het geen wordt uitgespaard kan direct in het onderzoek worden gestoken. en tis nog goed voor het milieu ook als ze thuis blijven

 • David Van acker

  De zoveelste vergadering die uiteindelijk tot nergens leid en enkel dient om hun zakken te vullen.

 • ann Van Damme

  Goed op tijd !