Europese grensbescherming breidt uit: tot 8.500 nieuwe grenswachters

Een controlepunt op de grens tussen Duitsland en Frankrijk
Getty Images Een controlepunt op de grens tussen Duitsland en Frankrijk
De Europese grens- en kustwacht Frontex wordt tegen 2027 uitgebreid met zo'n 8.500 nieuwe grenswachters. Over twee jaar moet de overheidsorganisatie al 5.000 extra mankrachten kunnen inzetten. Onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten sloten daar vandaag een politiek akkoord over. 

De grenswachters kunnen op verzoek van een lidstaat ingezet worden bij grenscontroles. Als dat op korte termijn moet gebeuren, kan een beroep worden gedaan op een “snellereactiepool”. Het ontvangende gastland bepaalt of de grenswachters wapens mogen dragen. 

Frontex zal verder een coördinerende rol spelen bij het terugsturen van mensen die geen recht hebben op verblijf in Europa. Daarvoor werkt de organisatie samen met de verschillende landen van herkomst. 

Frontex werd in 2004 opgericht en moet het nu nog doen met ongeveer 1.500 medewerkers die door de lidstaten zijn gedetacheerd. De Europese Commissie had voorgesteld om volgend jaar al op 10.000 medewerkers uit te komen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.