Europese en Britse onderhandelaars bereiken akkoord. Wat we nu weten

Of de Britse premier Boris Johnson het akkoord ook door het Britse parlement krijgt, is nog een grote vraag.
REUTERS Of de Britse premier Boris Johnson het akkoord ook door het Britse parlement krijgt, is nog een grote vraag.
Op de valreep hebben de onderhandelaars van de Europese Unie en de Britse regering vandaag een nieuw akkoord bereikt over de brexit. Een overzicht van wat we nu weten:

De onderhandelaars van de EU en het Verenigd Koninkrijk hebben vanmorgen een principeakkoord gesloten over de brexit. Het akkoord kreeg al groen licht van de Europese Commissie en ook de Britse premier Boris Johnson schaart zich erachter. 

Oplossing

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker spreekt van "een eerlijke en evenwichtige overeenkomst voor de EU en het Verenigd Koninkrijk", die "getuigt van onze inzet om oplossingen te vinden". In een eigen tweet schrijft premier Johnson dat er een "goede deal" bereikt is die het Verenigd Koninkrijk in staat stelt opnieuw de controle over zijn beleidsprioriteiten te verwerven. 

Concreet vormen enkele details in de deal een oplossing voor de
backstop, het mechanisme dat in het brexit-akkoord van voormalig Brits premier Theresa May geïntegreerd was en dat moest vermijden dat er ooit opnieuw controles kwamen op de grens tussen Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland. 

Voormalig Brits premier Theresa May.
AP Voormalig Brits premier Theresa May.

“Herovering controle”

Premier Johnson trok al maanden hard van leer tegen die backstop. Omdat Groot-Brittannië niet zelfstandig zou kunnen beslissen de backstop op te heffen, was het hele systeem volgens Johnson “ondemocratisch”. Het nieuwe brexit-akkoord past daar een mouw aan, benadrukt de premier. Om die “herovering” van de controle was het hem en de andere brexiteers altijd te doen.

Vier belangrijke punten

Het akkoord over Noord-Ierland bestaat uit 4 punten (met een overgangsregeling tot eind 2020):

1. Noord-Ierland blijft zich houden aan een aantal Europese regels rond goederen. Dat betekent dat er grenscontroles komen bij aankomst (bijvoorbeeld in Noord-Ierse havens), maar er komt geen harde grens op het Ierse eiland, een cruciaal punt in de onderhandelingen.

2. Noord-Ierland blijft tegelijkertijd in de Britse douane-unie, en kan zo ook deelnemen aan toekomstige Britse handelsakkoorden. Maar Noord-Ierland blijft ook een “toegangspunt” tot de Europese markt. Voor goederen die Noord-Ierland binnenkomen en niet het risico lopen de Europese markt binnen te komen, blijven Britse regels en tarieven gelden. Voor goederen die wel het risico lopen de Europese markt binnen te komen, gelden de Europese tarieven.

3. Ook komt er een speciale regeling voor de btw-regels.

4. Het Noord-Ierse parlement kan na vier jaar stemmen over de regeling en kiezen om ze verder te zetten of niet, het zogenaamde principe van ‘consent’. Die stemming gebeurt via een gewone meerderheid, waarmee de Unionisten van DUP hun eerder voorgestelde veto verliezen. 

Ongewijzigd

Voor het overige blijft het vuistdikke echtscheidingsakkoord ongewijzigd. De teksten bevatten onder meer afspraken die de rechten van Europese burgers in het VK moeten vrijwaren en vice versa, en de toezegging van de Britten dat ze hun financiële engagementen zullen naleven die ze ten tijde van het lidmaatschap hebben genomen. Het zou om ongeveer 40 miljard euro gaan.

Het akkoord bevat een overgangsperiode tot eind 2020, die nadien met één of twee jaar verlengd kan worden. Tijdens die periode verandert er zo goed als niets voor de modale burger: het VK blijft immers lid van de Europese douane-unie en de Europese eenheidsmarkt. Wel verdwijnen de Britten meteen uit de Europese instellingen. Tijdens de overgangsperiode zullen de twee partijen onderhandelingen aanknopen over een vrijhandelsverdrag, wat volgens waarnemers nog een moeilijkere oefening wordt dan de boedelscheiding. 

De lidstaten buigen zich straks over de tekst, het Britse parlement zaterdag. De grote hindernis ligt in Londen.
EPA De lidstaten buigen zich straks over de tekst, het Britse parlement zaterdag. De grote hindernis ligt in Londen.

Goedkeuring nodig

Nu het akkoord er is, moet het groen licht krijgen van het Britse parlement, en de Europese leiders en het Europees Parlement. Juncker beveelt de Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk aan om op de Europese top, die om 15 uur van start gaat, ook de goedkeuring van de Europese lidstaten te zoeken. Steken de regeringsleiders de duim omhoog, dan gaat het akkoord voor bekrachtiging naar het Europees Parlement. 

Johnson roept het Lagerhuis op om de tekst zaterdag goed te keurenHet is nog maar de vraag of hij in het parlement een meerderheid zal vinden die zich achter het akkoord schaart. De Noord-Ierse unionisten van de DUP zullen tegenstemmen, maar de steun van die DUP lijkt wel cruciaal

Lees ook: Kan akkoord wel slagen? Grootste hindernis ligt in Londen

De Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier roept de Europese regeringsleiders en het Britse parlement op om het ontwerpakkoord over de boedelscheiding zo snel mogelijk goed te keuren en een geordend Brits vertrek op 31 oktober mogelijk te maken. Dit is een “billijk” en “redelijk” akkoord, zei Barnier, die het Britse parlement opriep “verantwoordelijkheid te nemen”. 

Wat als deal wordt afgeschoten?

Dan zijn 'no deal' of een nieuw uitstel voor de brexit de enige twee overgebleven opties. Met of zonder voorafgaande goedkeuring van de Europese leiders, wordt de zitting van het Lagerhuis over twee dagen sowieso een historische aangelegenheid. Als alles volgens plan loopt, zal het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie “ordentelijk” verlaten op 31 oktober.

AFP10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Timmie Smet

  Ik dacht dat de EU bij het eerder onderhandelde akkoord zou blijven? Woordbreuk!

 • Dan Midden

  brits parlement dient dit nog goed te keuren dus akkoord is pas geldig na een goedkeuring in het Brits Parlement, nu is het slechts een voorstel

 • George Verbeek

  Is zelfde deal als de 3 vorige van Theresa May. Al het gedoe van Boris Johnson voor exact hetzelfde, dat telkens werd verworpen door Britse parlement. Met de Engelsen valt niks aan te vangen, een zootje ongeregeld, blij dat ze vertrekken!

 • Tim Raes

  Als de deal verworpen wordt zijn er 2 opties. Vertrek zonder deal, opnieuw een verlenging EN indien er geen verlenging wordt toegestaan zijn er twee opties. Vertrekken zonder deal of definitief blijven. Ik zie ook deze deal stranden maar dan is het tijd voor de EU om klare wijn te schenken...

 • pascal devillé

  Het voornaamste is dat de Britten terug meer zeggenschap hebben over hun eigen economie en over migratie.Niet onmiddellijk, maar na verloop van tijd zal GB het beter beginnen te doen en zal het ook beter zijn voor de gewone mensen aldaar.En dat kan dan aanleiding zijn voor andere landen om de huidige EU koers inzake economisch beleid en migratiebeleid fel te bekritizeren en eisen dat daar verandering in komt.