Europese en Britse brexit-onderhandelaars zetten nieuw eindspel in

Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier
AP Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier
De Europese en Britse onderhandelingsteams hervatten vandaag de gesprekken over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier hoopt er van zijn Britse gesprekspartner David Frost te vernemen of en hoe de Britse regering de "problematische punten" in haar voorstellen wil aanpassen.

De teams van Frost en Barnier zitten vandaag aan het einde van de voormiddag een eerste keer rond de tafel. In de loop van de namiddag zou een tweede werksessie volgen, zo is vernomen bij de twee partijen. De Europeanen hebben de Britten een week de tijd gegeven om hun voorstellen voor een geordend vertrek op 31 oktober aan te passen. Op 17 oktober komen de staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie bijeen in Brussel en de lidstaten willen op de voorbereidende vergaderingen van begin volgende week een een juridisch werkbare tekst ter beschikking hebben. 

De regering van de conservatieve premier Boris Johnson presenteerde vorige week haar voorstellen voor een akkoord over de boedelscheiding, maar die voldeden voor de Europeanen niet. Als Londen "niet met nieuwe voorstellen komt over twee ernstige problemen die we hen hebben gesignaleerd, dan zie ik niet in hoe we vooruitgang zouden kunnen boeken", zei Barnier zaterdag nog. 

Knelpunten

Knelpunt blijft de vraag hoe de grens tussen Ierland en Noord-Ierland na de brexit open kan blijven. De Europeanen willen niet dat de Noord-Ierse regering en het parlement een vetorecht krijgen over de afstemming van hun productregels op die van de Europese markt. Ze maken zich ook zorgen over de Britse plannen voor de douanecontroles na de brexit. 

De regering in Londen toonde zich gisteren bereid om flexibiliteit te tonen. "Wat we geschetst hebben, is een brede landingszone", zei brexit-minister Barclay. Hij verwacht van de Europeanen echter ook dat ze compromisbereidheid aan de dag leggen.




8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • gust lemmens

  @Frans ... het is niet aan de EU om met voorstellen te komen ... de Britten willen er uit ! Het is aan hen ...

 • wim Goossens

  Als we dan eens beginnen met voor onze eigen deur te vegen en al de nodeloze regeringen in dit klein landje afschaffen en terug naar 1 regering gaan ... dan zouden wij hier al geen tekorten meer hebben ... maar ja dan verliezen hier een hoop "graaiers" hun postjes ...

 • Georges Vande Velde

  Staatshoofden en regeringsleiders men hoort om de paar weken dat er een luxe samenkomst is waarbij de helft van de maatschappij belemmerd wordt in hun verplaatsingen en activiteiten , om nog niet te spreken van de miljoenen onkosten ( vliegtuigen,personenvervoer,catering, beveiliging) en de burger maar werken en inleveren. Stop dit circus , revolutie nodig !

 • willy verbeeck

  Hopelijk gaat die brexit ECHT door, dan zullen de andere landen eens zien wat dat eigenlijk kost om die verloren kosten van uitgerangeerde Ministers te blijven betalen.

 • Frans Peeters

  Dat EU nu maar eens met een voorstel komt in plaats alles af te keuren en zo proberen de menig van het volk te kunnen onderdrukken. EU met hun regeltjes staan schaakmat