Europese directeur WHO: “Meer begrip tonen voor frustraties van jongeren”

Hans Kluge, directeur van de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
AFP Hans Kluge, directeur van de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Er moet meer begrip worden getoond voor de frustraties van jongeren tijdens de huidige coronacrisis. Dat zegt de directeur van de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Hans Kluge, in een interview aan het Duitse persagentschap dpa.

Volgens Kluge moeten we erover waken dat de zorgen en behoeften van jonge mensen in deze tijden ernstig worden genomen. We moeten beseffen dat jongeren als gevolg van de pandemie een zomer en een fantastisch jaar van hun leven missen, stelt hij. "Veel jonge mensen zijn van mening dat de pandemie voor hen een laag risico en hoge kosten met zich meebrengt", aldus de WHO-regiodirecteur. 

Tegelijk moet er samen met de jonge generatie naar oplossingen worden gezocht, zonder daarom dingen te verbieden, vindt Kluge. "We moeten niet zeggen: doe dit niet, of doe dat niet. Er moet eerder gezocht worden naar manieren om op een veilige manier sociale contacten te onderhouden. Sociale interactie is zo belangrijk om eenzaamheid te voorkomen", klinkt het.

Coronavermoeidheid

Kluge maakt zich tot slot ook zorgen over coronavermoeidheid. Die moet volgens hem absoluut vermeden worden. Het komt er voor deze winter, wanneer de situatie wellicht weer zal verslechteren, op aan om enerzijds de zorgen van de mensen weg te nemen, en anderzijds de gezondheid hoog op de politieke agenda te zetten, besluit de WHO-topman.

Lees ook: Onze opinie. “Red ook het studentenleven van corona” (+)
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Groenendaal

  We moeten beseffen dat IEDEREEN als gevolg van de pandemie een zomer en een fantastisch jaar van hun leven missen. Zeker als de jongeren bepamperd worden, lekker feesten in Portugal en dan iedereen besmetten bij hun terugkeer omdat ze toch geen zomer wat minder mochten. Stop met dat hokjesdenken. er zijn alleen maar mensen.

 • Karla Desmet

  Alles draait rond respect. Dat er, zo is ondertussen al maanden bewezen, niet meer is bij al diegenen die zagen over het dragen van het mondmasker. Het is pvd MAAR een mondmasker. Doe ik dat graag aan? Neen, want ik heb zo'n warme uitstoot dat mijn masker vol condens hangt binnenin. Maar ik doe het. Omdat ikzelf serieus ziek ben geweest. De kans dat ik het nogmaals krijg, is hopelijk nihil. Maar niets is zeker met dit virus, nietwaar?

 • André Van Elslande

  Wie ziet er nog klaar in de maatregelen die moeten grerespecteerd worden ? De jongeren zijn het al lang beu om deze te volgen. De oudere mensen zijn angstig, eerst mochten ze niet bewegen en nu durven ze niet met de stijging van de reproductie waarde.

 • wilfried de hert

  Misschien jongeren eens terug respect voor regels en relativiteit leren, zou ook geen slecht idee zijn denk ik.

 • Robert DE REU

  En hoeveel begrip had Meneer tijdens de hittegolf als uitgeputte ouderen door de hitte nog werden verplicht gemuilkorfd rond te lopen als ze al eens buiten wilden komen of hun strikt noodzakelijke aankopen gingen doen.