Europese Commissie zet stappen tegen Duitse tolheffing

Alexander Dobrindt
Reuters, Photonews Alexander Dobrindt
De wegentol in Duitsland, die voorzien was voor 2016, loopt vertraging op. Dat geeft Duits verkeersminister Alexander Dobrindt toe in een interview met de krant Bild. Hij verwijst naar de juridische procedure die de Europese Commissie gaat starten "waardoor de implementatie van de infrastructuuraanpassingen vertraging oploopt".

Duitsland moet een openbare aanbesteding uitschrijven voor de uitbating van het tolsysteem, maar de regering kan dat niet doen als er rechtsonzekerheid bestaat.

Minister Dobrindt is wel van plan om voort te doen met de voorbereidingen van het plan. Hij blijft er ook van overtuigd dat de wegentol conform de Europese regels is.

De Europese Commissie heft vandaag aangekondigd dat ze een inbreukprocedure tegen Duitsland start. De Commissie uitte al herhaaldelijk kritiek op de tolplannen, die Europese regels zouden schenden.

Als dat land weigert in te binden - wat Dobrindt niet van plan is - beslist uiteindelijk het Europese Hof van Justitie. Dobrindt herhaalt in de krant dat de wegentol niemand discrimineert.