Europese Commissie wil visumdatabank uitbreiden

.
iStock .
De Europese Commissie wil een aantal "blinde vlekken" opvullen in de databank over mensen die een visum aanvragen voor de Schengenzone. "Europa is geen fort, maar we moeten wel weten wie onze grenzen oversteekt", zo lichtte Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken en Migratie Dimitris Avramopoulos woensdag zijn voorstel toe.

Het zogenaamde Visuminformatiesysteem (VIS) is een Europese databank die gebruikt wordt door de grenswachters aan de buitengrenzen en de consulaten van de lidstaten. Het levert de nationale autoriteiten die visa voor de Schengenzone uitreiken informatie over de personen die een visum voor kort verblijf aanvragen en helpt grenswachters om personen te detecteren die een veiligheidsrisico vormen.

De Commissie wil het toepassingsgebied van het VIS grondig uitbreiden. Zo wil ze informatie over visa voor een verblijf van langere duur en verblijfsvergunningen toevoegen aan de databank. Daarmee wordt volgens de Commissie "een belangrijke lacune op veiligheidsgebied" gedicht omdat het grenswachters meteen in staat stelt de geldigheid en de identiteit van de rechtmatige houder te controleren. 

Ook wil de Commissie ervoor zorgen dat alle visumaanvragen automatisch getoetst kunnen worden aan andere Europese databanken, zoals die over geseinde personen (SIS) en strafregisters (ECRIS). Via zo'n kruiscontrole moet meteen duidelijk worden welke aanvragers gebruikmaken van meerdere identiteiten en/of een veiligheidsrisico vormen.

Avramopoulos roept de lidstaten en het Europees Parlement op om snel een vergelijk te vinden over de nieuwe verordening. "Door de upgrade van het VIS komt een einde aan de blinde vlekken in onze informatiesystemen en krijgen grenswachters en visumautoriteiten de informatie die ze nodig hebben om hun werk naar behoren te doen", meent de commissaris.

Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken en Migratie Dimitris Avramopoulos
AFP Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken en Migratie Dimitris Avramopoulos1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Verstrepen

    moordenaars, gangster, drugdealer en menssmokkelaars gaan een voorkeursbehandeling en een extra premie en belastingvermindering krijgen!