Europese Commissie wil Pompei te hulp schieten

AFP
De Europese Commissie zou geld kunnen vrijmaken voor de renovatie van Pompei en andere waardevolle historische sites in het zuiden van Italië. Dat heeft de Europese Commissie vandaag laten verstaan.

De Commissie zou fondsen uit een Europees programma voor het zuiden van Italië kunnen heroriënteren om bij te dragen aan het herstel en renovatie van historische sites, meldde de woordvoerder van eurocommissaris voor Regionaal Beleid Johannes Hahn.

Pot van één miljard euro
Het is voorlopig onduidelijk hoeveel geld er vrijgemaakt zou kunnen worden voor het Italiaanse patrimonium. Het hele programma beschikt over een budget van zo'n één miljard euro, maar dat kan onmogelijk integraal naar de sites gaan. Zo zijn reeds fondsen toegewezen aan tal van andere projecten.
 
Italië moet de Commissie tegen de lente een lijst doorsturen van sites die voor Europese financiering in aanmerking kunnen komen. In ieder geval moet ook de Italiaanse overheid nog steeds geld op tafel leggen. Bij dit soort projecten financiert de Commissie doorgaans de helft van het totale kostenplaatje.
 
Slecht onderhoud
Hahn sprak dinsdag met de Italiaanse minister Raffaele Fitto over de recente instorting van het Huis Der Gladiatoren in Pompei. Door slecht onderhoud en een gebrek aan investeringen verkeert de archeologische site al jaren in slechte staat. De Italiaanse regering besloot bovendien om zware besparingen te realiseren in het cultuurbudget. (belga/eb)