Europese Commissie wil Griekenland van strafbankje halen

Eurocommissaris voor Economische en Financiële zaken Pierre Moscovici praat met de vice-president van de Europese Commissie Valdis Dombroskis na een vergadering met de Europese ministers van financiën.
ap Eurocommissaris voor Economische en Financiële zaken Pierre Moscovici praat met de vice-president van de Europese Commissie Valdis Dombroskis na een vergadering met de Europese ministers van financiën.
De Europese Commissie heeft de lidstaten vandaag aanbevolen om de buitensporige tekortprocedure tegen Griekenland stop te zetten. Dat heeft de Commissie zelf meegedeeld. "Het land is klaar om de bladzijde om te draaien", zei eurocommissaris Pierre Moscovici.

"Dit is een heel symbolische dag voor Griekenland. Na zovele jaren van opofferingen door de Griekse bevolking, plukt het land eindelijk de vruchten van de inspanningen", zo verklaarde Moscovici. "Griekenland is klaar om de bladzijde van het bezuinigingsbeleid om te draaien en een nieuw hoofdstuk van groei, investeringen en tewerkstelling te openen".

Besparingen en hervormingen
Griekenland zit al op het 'strafbankje' sinds 2009, toen de regering plots een tekort van 15,1 procent op de begroting bekendmaakte. Het was het begin van een jarenlange saneringsoperatie zonder weerga. Het land moest financieel overeind gehouden worden door de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds. In ruil moest het land draconische besparingen en fundamentele economische hervormingen doorvoeren. Het huidige, derde steunprogramma loopt tot de zomer van volgend jaar.

Positieve tendens
Vorig jaar boekte Griekenland voor het eerst een begrotingsoverschot van 0,7 procent. Het land deed daarmee beter dan het gemiddelde van de eurozone. Die positieve tendens is volgens de Commissie ook duurzaam. Met een tekort van meer dan drie procent wordt de komende jaren geen rekening gehouden in de economische en budgettaire prognoses.

De Europese begrotingsnormen gebieden de lidstaten om hun begrotingstekort onder drie procent te houden. Op het toppunt van de financiële crisis, in 2011, zaten 24 lidstaten op het budgettaire 'strafbankje'. Indien de ministers van Financiën hun fiat geven voor de stopzetting van de procedure tegen Athene, blijven er nog drie lidstaten over: de eurolanden Spanje en Frankrijk, en Groot-Brittannië.