Europese Commissie vraagt "meer solidariteit" van lidstaten om geredde migranten op te vangen

Archiefbeeld
afp Archiefbeeld
De Europese Commissie heeft de lidstaten van de Europese Unie opgeroepen om "meer solidariteit" aan de dag te leggen en een akkoord te bereiken over de opvang van een vijftigtal migranten die op de Middellandse Zee zijn gered door twee ngo-schepen.

De Commissie "heeft contact opgenomen met een bepaald aantal lidstaten om een oplossing te vinden voor een snelle ontscheping van de mensen aan boord", zo verklaarde een woordvoerster donderdag. De Commissie "roept de lidstaten op om een bijdrage te leveren aan deze gemeenschappelijke inspanning om de mensen aan boord in alle veiligheid aan wal te brengen", voegde ze toe.

De ‘Sea-Watch 3' heeft 32 migranten aan boord en probeert al sinds 22 december toelating te krijgen om in een haven aan te meren.  aarnaast bevinden zich nog 17 mensen op een schip van ‘Sea-Eye’. Omwille van de almaar slechter wordende omstandigheden aan boord hebben de schepen van Duitse ngo's wel toestemming gekregen van Malta om beschutting te zoeken in Maltese wateren. 

De Europese staatshoofden en regeringsleiders besloten al deze zomer om een duurzame oplossing te zoeken voor de ontscheping van migranten die op zee worden gered. Dat gebeurde onder druk van Italië, dat zijn havens heeft gesloten voor ngo-schepen. Een akkoord is echter nog steeds niet binnen bereik.
De situatie van de twee schepen onderstreept volgens de Commissie eens te meer dat er dringend nood is aan "voorzienbare en duurzame oplossingen".

Bekijk ook:

Groep transmigranten zit verscholen in Nissans op autotruck op E40
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • FRANCIS vanoverschelde

  Stuur ze naar Monaco

 • Frank Van den Bulck

  Meer solidariteit om ze te terug te sturen en er geen niet meer binnen te laten. Dat zou pas een statement zijn !

 • Rosita Santens

  Breng ze naar Nederland ze varen toch onder die vlag.

 • jos robben

  Europa zou meer solidariteit moeten krijgen voor het afwijzen en uitwijzen van migranten want we hebben ze hier niet nodig

 • piet devlieger

  Ik ben al heel mijn leven - voornamelijk gedwongen - solidair geweest met zo ongeveer iedereen. Niemand is echter ooit solidair geweest met mij. Ik heb zo een beetje genoeg van al dat solidair zijn. Waarschijnlijk ben ik niet de enige die in dat geval is.