Europese Commissie verwacht ook vanavond geen "definitief resultaat"

De Griekse premier Tsipras wordt vanavond in Brussel verwacht voor een cruciale ontmoeting met Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.
REUTERS De Griekse premier Tsipras wordt vanavond in Brussel verwacht voor een cruciale ontmoeting met Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.
Het voor deze avond geplande overleg tussen Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Griekse premier Alexis Tsipras zal nog geen akkoord opleveren tussen Griekenland en zijn internationale kredietverleners. "We verwachten vanavond geen definitief resultaat. Dit is een eerste discussie, geen afsluitende", zo verklaarde de woordvoerder van de Europese Commissie vanmiddag.

Juncker ontvangt Tsipras om 20.30 uur in het Berlaymontgebouw om "de stand van zaken tussen Griekenland en zijn internationale partners te bespreken", zo bevestigde de woordvoerder. Volgens de zegsman gaat het om "een persoonlijke uitnodiging".

Het is echter niet uitgesloten dat ook vertegenwoordigers van de andere betrokken instellingen alsnog aanschuiven aan tafel. Zo wordt eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem ook in Brussel verwacht. De Commissiewoordvoerder liet in het midden of Dijsselbloem of vertegenwoordigers van de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds aan het overleg deelnemen. "In dit gebouw komen en gaan er veel mensen."

De Griekse regering onderhandelt al maanden met de Commissie, de ECB en het IMF over begrotingsmaatregelen en economische hervormingen die het land moet uitvoeren. Raken zij eruit, dan kan de eurogroep - de ministers van Financiën van de eurolanden - het licht op groen zetten voor de vrijmaking van vers geld uit het financiële steunprogramma voor Griekenland. Er ligt in totaal 7,2 miljard euro klaar.

Griekenland heeft dat geld dringend nodig. Zoniet zal het armlastige euroland de vereiste 1,6 miljard euro aan aflossingen aan het IMF deze maand niet kunnen nakomen. Vrijdag moet Griekenland al een eerste schijf van 300 miljoen euro aflossen. Dat zou volgens de regering in Athene nog lukken; bovendien zou het IMF ermee instemmen dat de betalingen gebundeld worden tegen het einde van de maand.

Griekenland moet deze maand 1,6 miljard euro aflossen bij het Internationaal Monetair Fonds

Diepgaande maatregelen

"Ik zal Juncker zeggen dat het vandaag meer dan ooit noodzakelijk is dat de instellingen en de politieke leiders van Europa zich realistisch opstellen", stelde Tsipras voor zijn vertrek naar Brussel. De premier schermt met een 46 pagina's tellend voorstel, waarin hij volgens de Griekse pers onder meer instemt met een btw-hervorming, versnelde privatiseringen en de afschaffing van het vervroegd pensioen.

De kredietverleners, die maandag op het hoogste politieke niveau de violen stemden in Berlijn, hebben echter hun eigen bakens voor een akkoord uitgezet. Ze eisen meer diepgaande maatregelen om het pensioenstelsel duurzaam te maken en de arbeidsmarkt te hervormen. Ook vragen ze een strak begrotingspad, met een primair overschot dat gestaag zou toenemen van 1 procent dit jaar tot 3,5 procent in 2018.

De insteek van de schuldeisers druist regelrecht in tegen de beloftes waarmee Tsipras en zijn linkse partij Syriza begin dit jaar de verkiezingen wonnen. Morgen vergadert de parlementaire fractie van Syriza over de hervormingen. De premier heeft een parlementaire meerderheid nodig om een deal met de schuldeisers te bezegelen.

Of er snel een akkoord zal bereikt worden, daarover zijn de meningen verdeeld. Volgens Duits minister van Financiën Wolfgang Schaüble is de kans klein dat de Grieken en hun schuldeisers het snel eens zullen raken. Dat zei hij vandaag op een persconferentie in Berlijn.

"Ik heb deels kennis genomen van de nieuwe Griekse voorstellen, en het verandert niets aan mijn mening. Het versterkt ze eerder", zo zei Schaüble. De Duitse minister liet de voorbije dagen meermaals verstaan dat het Griekse optimisme over een doorbraak in de onderhandelingen niet gerechtvaardigd is.

Frans president François Hollande gelooft wel in een snelle doorbraak. Volgens Hollande bevindt Europa zich "op enkele uren" van een mogelijk akkoord over de financiële crisis in Griekenland. Hollande zal de komende uren nog telefoneren met Tsipras en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

"Sterk akkoord nodig om Griekenland in eurozone te houden"

Volgens Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), is een sterk akkoord nodig tussen Griekenland en zijn geldschieters om ervoor te zorgen dat Griekenland in de euro blijft. Draghi wil een akkoord dat de Griekse economie weer laat groeien. Tot nu toe hebben de onderhandelingen echter nog "geen geloofwaardig perspectief" opgeleverd om het lopende programma te kunnen afronden.

Draghi zei ook dat het economische herstel van de eurozone enigszins is gedrukt door een langzamere groei buiten de zone. Die uitspraak drukte de euro onder 1,1090 dollar. De eenheidsmunt was gisteren bij het slot van de Europese beurzen nog 1,1135 dollar waard.

De Italiaan herhaalde dat de steunmaatregelen, die momenteel bestaan uit het maandelijks voor 60 miljard euro opkopen van (staats-)obligaties, hun vruchten hebben afgeworpen. Alleen als het steunprogramma volledig wordt afgehandeld, zal de economische groei in de eurozone in zijn ogen versnellen. De ECB voorspelt een groei van 1,5 procent dit jaar, gevolgd door 1,9 procent volgend jaar en 2 procent in 2017.

ECB-voorzitter Mario Draghi.
REUTERS ECB-voorzitter Mario Draghi.