Europese Commissie verliest zaak: Apple moet 13 miljard euro aan "onterechte staatssteun" niet terugbetalen

Beeld ter illustratie.
AFP Beeld ter illustratie.
De Ierse fiscus moet de 13 miljard euro aan belastingvoordelen die Apple in Ierland genoot niet terugeisen. Dat oordeelt het Europees Gerecht. Volgens de Europese Commissie ging het om onterechte staatssteun en moest de Amerikaanse techreus het bedrag alsnog ophoesten, maar het Gerecht vernietigt die beslissing nu: de Commissie heeft onder meer onvoldoende aangetoond dat de onbelaste omzet effectief in Ierland werd gerealiseerd.

Sinds een aantal jaar richt de Commissie het vizier op de zogenaamde belastingrulings die lidstaten aan bedrijven verlenen. Ze zijn an sich niet illegaal, maar die rulings worden aanzien als onrechtmatige staatssteun wanneer concurrerende bedrijven er niet van kunnen profiteren. Nooit was er meer aandacht voor die campagne dan toen eurocommissaris Margrethe Vestager Ierland in 2016 beval om 13 miljard euro aan onrechtmatige belastingvoordelen op te vorderen bij Apple, dat zijn Europese zetel in het land heeft. De beslissing was emblematisch voor de kruistocht die Vestager voerde tegen de almacht van multinationals.

Vandaag heeft het Gerecht van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg zich uitgesproken over de vraag van Ierland en Apple om het besluit van de Commissie te vernietigen. Het gaat niet enkel om veel geld, voor de Commissie en Vestager, intussen gepromoveerd tot vicevoorzitter, stond er ook veel politiek kapitaal op het spel op een moment dat de Europese staatssteunregels onderwerp van discussie vormen.

Bewijslast

In gelijkaardige zaken rond de fiscale behandeling van Fiat in Luxemburg en Starbucks in Nederland bevestigden de rechters weliswaar dat de Commissie de staatssteunregels mag aanwenden om multinationals te dwingen meer belastingen te betalen. Maar tegelijkertijd raakte duidelijk dat de Commissie er niet steeds in slaagt om voldoende bewijslast aan te dragen.

Apple speelde die kaart ook uit in deze rechtszaak. Tijdens de hoorzittingen betoogden de advocaten van de Amerikaanse techgigant dat de winsten belast moeten worden in de VS, waar de toegevoegde waarde van zijn producten wordt gecreëerd.

Dublin reageerde al tevreden. “We zijn blij met de beslissing van het Europees Hof”, laat het Ierse minister van Financiën weten in een persbericht. “Er is nooit sprake geweest van een speciale behandeling” voor Apple. Ook het bedrijf zelf is tevreden. 

Beroep

De Europese Commissie kan nog in beroep gaan, maar wil het arrest eerst “zorgvuldig bestuderen” en “nadenken over mogelijke volgende stappen”, zegt Vestager in een eerste reactie. De Deense brengt in herinnering dat de Ierse Apple-filialen “in 2011 bijvoorbeeld 16 miljard euro belastbare winst realiseerden, maar door de voorwaarden in de tax rulings maar op 50 miljoen euro belast werden”. “De Europese Commissie blijft volledig achter de doelstelling staan dat alle bedrijven een eerlijk aandeel aan belastingen moeten betalen”, klinkt het nog. “Als lidstaten bepaalde multinationals belastingvoordelen geven die de concurrentie niet krijgt, dan schaadt dat de eerlijke concurrentie in de EU en worden overheden en burgers fondsen ontzegd voor broodnodige investeringen - die nog acuter zijn in tijden van crisis.”

Archiefbeeld. Eurocommissaris Margrethe Vestager beval Ierland in 2016 om 13 miljard euro aan onrechtmatige belastingvoordelen op te vorderen bij Apple. Het Europees Hof van Justitie heeft nu bepaald dat Ierland dat bedrag niet moet terugvorderen.
AFP Archiefbeeld. Eurocommissaris Margrethe Vestager beval Ierland in 2016 om 13 miljard euro aan onrechtmatige belastingvoordelen op te vorderen bij Apple. Het Europees Hof van Justitie heeft nu bepaald dat Ierland dat bedrag niet moet terugvorderen.18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • phil smedts

  Dit is een totale verspilling van belastingsgeld. Waarom miljarden staatssteun geven aan een bedrijf dat bulkt van het geld ?

 • Marie Vanakker

  Met zoveel steun moet je dan nog wel iets produceren? En zo zie je maar gratis bestaat niet voor de arme sukkels, maar voor de rijken kan het gratis geld niet op. En wij maar betalen die rijke profiteurs.

 • Lilianne Van Neylen

  Dat noemen ze Europees Hof en zou gerechtigheid moeten toepassen! In plaats daarvan is de uitspraak voor hetzelfde feit bij de ene zus en bij de andere zo! Naargelang wat de “rechters” zelf er zelf aan kunnen “winnen”!

 • Paul Stausens

  Dit is Europa ten voeten uit. Vorige grote chef was eerste minister van Luxemburg, en heeft aan Europese landen de duvel aangedaan met zijn banken geheim, en nog zo van die zaken. Toch slaagde hij er in om de leider van Europa te worden en zijn vroegere pesterijen werden met de mantel der liefde toegedekt. Even aan herinneren dat het Romeinse rijk, de oude Grieken enz ook door zelfgenoegzaamheid zijn ten onder gegaan.

 • Joske Vermeulen

  Wat een afgang voor EU-Commissaris Vestager (terloops: de letterlijke vertaling van de naam van haar Deense politieke partij is 'Radicaal Links'). En een terechte beslissing van het EU-Hof: multinationals worden belast in het land waar ze hun hoofdzetel hebben omdat ze daar de grootste kosten maken. De wereldwijde reclame waar Apple Ierland mee van profiteert, wordt door Apple USA betaald. Het loon van CEO Tim Cook wordt door Apple USA betaald. Enz.