Europese Commissie stelt morgen financiering van Green Deal voor

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.
AFP Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.
De Europese Commissie zoekt 7,5 miljard euro vers geld om alle Europese regio's mee in het bad te trekken wanneer de transitie naar een klimaatneutrale economie wordt gemaakt. De middelen, die bovenop de reeds voorgestelde meerjarenbegroting 2021-2027 komen, passen in het traditionele cohesiebeleid en moeten een Fonds voor Rechtvaardige Transitie in het leven helpen roepen dat op zijn beurt 100 miljard euro moet kunnen mobiliseren. Dat blijkt vandaag uit verschillende medialekken.

"Het 'man on the moon'-moment van Europa", omschreef Commissievoorzitter Ursula von der Leyen enkele weken geleden de Green Deal waarmee ze "de economie en de wijze waarop wordt geproduceerd en geconsumeerd wordt opnieuw wil verzoenen met de planeet". Morgen stelt haar Commissie voor hoe ze die klimaattransitie wil financieren. Dat ze tegen 2030 op een budget van duizend miljard euro mikt, was al bekend.
Voor de regio's en economische sectoren die nu nog het meest van fossiele brandstoffen afhangen, of meer algemeen de grootste aanpassing moeten doen, stelt de Commissie een Mechanisme voor Rechtvaardige Transitie voor. Dat zou de komende zeven jaar, de periode die gedekt wordt door de volgende meerjarenbegroting, over een budget van op zijn minst 100 miljard euro moeten beschikken.

Het mechanisme zal op drie pijlers steunen, waarvan het Fonds voor Rechtvaardige Transitie er een is. 7,5 miljard euro vers geld uit de Europese begroting, aangevuld met middelen uit bestaande Europese fondsen en co-financiering door de lidstaten, moeten een fonds met een slagkracht van 30 tot 50 miljard euro kunnen creëren. Het InvestEU-programma, dat privé-investeringen aantrekt, en leningen via de Europese Investeringsbank zullen het een transitiemechanisme aanvullen tot het verhoopte bedrag van 100 miljard euro of meer.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Hegge

  Bloemen worden vanuit heel de wereld ingevlogen naar Aalsmeer in NL, geveild, gemengd en weer terug gevlogen. Zonder enige tax, of vliegschaamte. Hahaha, van je reinste kolder. Niemand , geen politieker, econoom, natuurdeskundige, journalist die dit verteld en goed uit de doeken doet. Vanuit het vliegveld gaan ze de vrachtwagen op tot uiteindelijk in de vaas. Mooi hè, overal bloemen. Hahahaha

 • Leo Marien

  Eén tip, hou uw spaarcenten in het oog!! Het geld is in de EU niet aanwezig, de groene geldpers zal aangezet worden met geldontwaarding tot gevolg. Het getal van de spaarcenten zal op het einde van het jaar nog hetzelfde zijn, wat je ervoor kan kopen zal heel wat minder zijn. Stel dat daar een economische crisis bovenop komt!!! Dit komt niet van een pessimist, eerder van een realist.

 • tyl sachs

  Fantastisch. MRT, fondsen, pijlers, rechtvaardige transitie. Kortom EU-talk om te zeggen dat de Euburger zal betalen. Dank EU.

 • Richard Smits

  Zouden beter dat geld gebruiken om de grenzen van Europa te bewaken.

 • Georges Vande Velde

  Vlug nog vluchten België want ze gaan weer aan de boom schudden en onze regering van “lopende zaken” kan niets doen. Dus burgers zet u maar gereed om de rekening te ontvangen !