Europese Commissie sleept Polen opnieuw voor Europees Hof van Justitie

Getty Images/iStockphoto
De Europese Commissie sleept Polen nog maar eens voor het Europees Hof van Justitie wegens een controversiële justitiehervorming. Deze keer gat het om de nieuwe tuchtregeling voor Poolse rechters, die volgens de Commissie een reëel gevaar op politieke controle inhoudt.

Twee jaar geleden bracht de Commissie al de pensioenregeling, en de gevolgen daarvan voor de onafhankelijkheid van de Poolse rechterlijke macht, voor het Europees Hof. Vorig jaar dan volgde een nieuwe procedure in verband met de verlaging van de pensioenleeftijd van de rechters van het Hooggerechtshof. In die zaak velde het Hof al een oordeel en zei het dat de maatregel in strijd is met het beginsel dat rechters niet uit hun functie kunnen worden ontheven.

De nieuwe procedure moet de wet tegenhouden die rechters van gewone rechtbanken aan disciplinaire onderzoeken, procedures en sancties onderwerpt op basis van de inhoud van hun rechterlijke beslissingen, zegt de Commissie. "Bovendien waarborgt de nieuwe tuchtregeling de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de tuchtkamer van het Hooggerechtshof niet." De risico's voor de Poolse rechtsstaat zijn zo groot dat de Commissie het Hof vraagt om de zaak met spoed te behandelen.

Artikel 7-procedure 

Naast de procedures voor het Europees Hof in Luxemburg loopt een er ook een zogenaamde artikel 7-procedure tegen Warschau. Die moet in essentie via dialoog de vele pijnpunten wegwerken, maar kan er in extremis toe leiden dat het Poolse stemrecht in de Europese ministerraden wordt opgeschort. Die "atoombomprocedure" sorteert tot dusver nauwelijks effect omdat unanimiteit onder de lidstaten is vereist.

Het dossier-Polen wordt vanaf 1 november de verantwoordelijkheid van Didier Reynders, die dan de nieuwe Europees commissaris voor Justitie wordt.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Sunno Hamar

    Ja Polen! Geen macht van de EU stelen he! Alleen de EU mag politieke druk uitoefenen op de gerechtelijke procedures van hun deelrepublieken.

  • Rudy De Pauw

    Het Europees hof moeit zich met de binnenlandse politiek van een land waar het op dit moment zo goed gaat , dat de Poolse arbeiders terug naar hun thuisland gaan.Wie zijn die mensen in feite, het Europees hof ?