Europese Commissie schrijft ‘liefdesbrief’ aan de Britten: “Je bent altijd welkom om terug te komen”

Eurocommissaris Frans Timmermans.
EPA Eurocommissaris Frans Timmermans.
Eurocommissaris Frans Timmermans heeft een liefdesbrief geschreven aan het Britse volk. Hij belooft de Britten een warm welkom als ze terugkomen in de Europese Unie. “Familiebanden kunnen nooit echt worden verbroken”, zo klinkt het.

De liefdesbrief verscheen vanochtend vroeg op de website van The Guardian

Warme herinneringen

Timmermans haalt warme herinneringen op aan zijn lange banden met het Verenigd Koninkrijk. “Groot-Brittannië was er altijd in mijn leven. Als deel van me”, schrijft de vice-voorzitter van de Europese Commissie. Hij vertelt over zijn tijd op de Britse Internationale School in Rome, waar hij zat toen hij twaalf jaar was. Over hoe hij zich bewust werd van zijn Nederlander-zijn, maar tegelijkertijd Britse zaadjes plantte die onderdeel van hem zijn geworden.

Uniek en anders

“Ik ken je nu. En ik hou van je. Voor wie je bent en wat je me hebt gegeven. Ik ben als een oude minnaar. Ik ken je sterke en zwakke punten. Ik weet dat je vrijgevig kunt zijn, maar ook gierig. Ik weet dat je gelooft dat je uniek en anders bent. En natuurlijk ben je dat op veel manieren, maar misschien minder dan je denkt. Je zult nooit stoppen met het verwijzen naar de rest van ons als ‘het continent’. Het helpt je om de afstand te creëren die je denkt nodig te hebben”, staat in de brief.

Ik ken je nu. En ik hou van je. Om wie je bent en wat je me hebt gegeven. Ik ben als een oude minnaar

Frans Timmermans

Brexit

Timmermans is niet blij met de brexit. Hij beschrijft hoe Groot-Brittannië altijd op twee gedachten hinkte over het lidmaatschap van de EU. Als ‘eiland’ los van het Europese continent creëerde het altijd een wij-zij. Maar ondanks de afstand hielden de Britten tóch vast aan de Europese Unie. Tot nu. “Je hebt besloten ons te verlaten. Dat breekt mijn hart, maar ik respecteer die beslissing”, schrijft Timmermans.

Nu Boris Johnson de verkiezingen heeft gewonnen, zetten de Britten hun vertrek door. De onderhandelingen over de toekomstige banden tussen de EU en Groot-Brittannië beginnen in maart als de Britten zich officieel hebben teruggetrokken.   

Het verdrietige is dat ik zie dat het je pijn doet. In het proces is er zoveel onnodige schade ontstaan, bij jullie en bij ons allemaal

Frans Timmermans

Volgens Timmermans was het ‘fatale’ referendum over een brexit in 2016 al onnodig. “Je was erover verdeeld, net als je altijd verdeeld was over de EU. Ik had gehoopt dat je aan die houding had vastgehouden - die stond je goed en hield ons allen in betere vorm. Was het nodig om deze kwestie te forceren? Helemaal niet. Maar je hebt het gedaan.” 

En dat betreurt Timmermans nog steeds. “Het verdrietige is dat ik zie dat het je pijn doet. Omdat de twee geesten er nog steeds zullen zijn, zelfs nadat je bent vertrokken. In het proces is er zoveel onnodige schade ontstaan, bij jullie en bij ons allemaal. Ik ben bang dat er meer volgt.”

Uitgestoken hand

Hij besluit zijn liefdesbrief hoopvol en met uitgestoken hand. “Om de waarheid te zeggen, ik voelde me diep gekwetst toen je besloot te vertrekken. Drie jaar later ben ik vooral verdrietig dat een lid van onze familie de banden wil verbreken. Maar tegelijkertijd vind ik rust in het idee dat familiebanden nooit helemaal verbroken kunnen worden. We gaan niet weg en je bent altijd welkom om terug te komen.”
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Tichmann

  Frans Timmermans heeft nog nooit voor zijn geld moeten werken, altijd zijn hele leven lang op de zak van de belastingbetalende geteerd. Groot-Brittannië betaald €400 miljoen euro per week aan de EU. België moet nu € 800 miljoen meer betalen per jaar door het vertrek Groot-Brittannië, een totaal bedrag van € 2.978 miljard, wat is natuurlijk weggegooid geld.

 • Joke Weyts

  Natuurlijk zijn ze altijd welkom, het VK is namelijk een grote gever en een kleine ontvanger.

 • François THIJS

  Kan het nog meliger. De schaamte voorbij.

 • roger verlinden

  Als de Britten ooit zouden willen terugkeren, dan gaan wij die dwarsliggers toch niet toelaten hoop ik ! Roger verlinden

 • Lisette Theunis

  De Britten storten elk jaar 10miljard meer in het eu varkentje dan ze terugkrijgen. Na 10 jaar is dat al meer dan 100miljard euro. Daar kunnen de Britten al zelf iets mee doen.. Maar ze mogen van rode Timmers natuurlijk altijd terugkomen. Het aanzuiveren van de miljarden tekorten, samen met de enorme groene plannen van de eu, zal ons nu wel een aardige duit gaan kosten.