Europese Commissie roept critici op om migratiepact alsnog goed te keuren

Archieffoto. "Ik begrijp de afwijzing van het VN-migratiepact niet, omdat het document niet juridisch bindend is en niemand iets opgedrongen wordt", zegt Eurocommissaris voor Migratie, Binnenlandse Zaken en Burgerschap Dimitris Avramopoulos.
EPA Archieffoto. "Ik begrijp de afwijzing van het VN-migratiepact niet, omdat het document niet juridisch bindend is en niemand iets opgedrongen wordt", zegt Eurocommissaris voor Migratie, Binnenlandse Zaken en Burgerschap Dimitris Avramopoulos.
De Europese Commissie heeft Oostenrijk en vijf andere lidstaten van de Europese Unie opgeroepen hun verzet tegen het VN-migratiepact te laten varen.

"Ik begrijp de afwijzing van het VN-migratiepact niet, omdat het document niet juridisch bindend is en niemand iets opgedrongen wordt. Ik vraag alle betrokken EU-landen zeer nadrukkelijk om hun afwijzing van het VN-migratiepact de komende dagen nog een keer te overdenken en er toch nog mee in te stemmen. Dat is zeer belangrijk", zei commissaris voor Migratie, Binnenlandse Zaken en Burgerschap Dimitris Avramopoulos aan de Duitse krant Welt.

Het VN-pact moet aangenomen worden op een conferentie in Marokko op 10 december. In ons land is een krachtmeting aan de gang tussen de N-VA en de MR van premier Charles Michel over het al dan niet goedkeuren van het pact.

“Niet voldoende bestudeerd”

Wie het pact afwijst, "heeft het niet voldoende bestudeerd", zei de EU-commissaris. De EU-landen die aankondigden dat ze het pact niet zullen ondertekenen, zijn naast Oostenrijk de voormalige Oostblok-landen Hongarije, Polen, Bulgarije, Tsjechië en Slovakije. Ook de Italiaanse regering heeft nog niet beslist.

Het 'Globale pact voor een veilige, geordende en geregelde migratie' moet helpen migratie beter te organiseren en arbeidsmigranten te beschermen tegen uitbuiting. Het Duitse parlement keurde het pact vorige week met een grote meerderheid goed.
45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Holdensrath

  Zou zeker de volgende miskleum van Europa zijn. Lees de inhoud!

 • Louis Verdonck

  Het feit dat de EU zo'n zware druk uitoefent en absoluut wil dat het pact ondertekend wordt, is voor mij reden genoeg om te zeggen dat er hier iets heel erg stinkt aan dit pact en dit nog meer reden is om dit NIET te ondertekenen.

 • Louis Verdonck

  Waar het om gaat is dat dit niet-bindend document toch zal worden gebruikt in Belgische rechtszaken. Dat gaat het om. Niet of dit al dan niet racistisch is of onmenselijk. Het gaat om het beschermen van de nationale wetten tegen een niet-bindend VN-document.

 • Kevin van Goethem

  Ik snap niet waarom het zo belangrijk is om WEL te tekenen. Het is toch niet bindend. Dus waarom tekenen?

 • Dirk Thyssen

  Europa de nieuwe dictatuur de papieren tijger. Die bijna alle landen naar de knoppen aan het helpen zijn . Het enige doel van Europa bestaat er in verkeerde beslissingen te nemen tegen de wil van hun onderdanen .