Europese Commissie hoopt op akkoord voor einde van het jaar in verband met afschaffing winter- en zomertijd

Thinkstock
De Europese Commissie hoopt dat de lidstaten en het Europees Parlement voor het einde van het jaar een akkoord kunnen bereiken over de afschaffing van de halfjaarlijkse switch tussen zomer- en wintertijd. Dat heeft eurocommissaris voor Transport Violeta Bulc vandaag gezegd. 

Bulc wil dat de lidstaten op zondag 31 maart 2019 voor de laatste keer omschakelen naar de zomertijd. Tegen april zou elke lidstaat dan aan de Commissie moeten meedelen of hij voor permanente zomer- of wintertijd kiest. Landen die voor de permanente wintertijd opteren, zetten dan op 27 oktober voor de laatste keer de klok een uur achteruit. 

Bulc erkende dat het in theorie mogelijk is dat buurlanden als België en Nederland zich vanaf oktober in een verschillende tijdzone zouden bevinden, maar de Sloveense eurocommissaris is er naar eigen zeggen "zeker" van dat de lidstaten "een inspanning zullen leveren" om hun beslissingen te coördineren. 

Bulc hoopt dat de lidstaten en het Europees Parlement het tegen eind dit jaar eens raken over het principe van de afschaffing van de halfjaarlijkse switch. Het voorstel moet kunnen rekenen op een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten en een meerderheid in het Europees Parlement, waar er begin dit jaar nog geen meerderheid te vinden was voor de afschaffing. 

De Belgische regering reageerde intussen wel positief op het idee om het verzetten van de tijd naar de geschiedenis te verwijzen. Dat was ook de mening van een ruime meerderheid van de zowat 50.000 Belgen die deze zomer hebben gereageerd op een openbare consultatie van de Commissie. Enkel in Griekenland en Cyprus was een nipte meerderheid voorstander van het behoud van de switch tussen winter- en zomeruur. 

Uit die consultatie bleek ook dat 56 procent liefst in permanente zomertijd wil leven, en 32 procent in wintertijd. De voorkeur verschilt wel van land tot land. Onder de Belgische respondenten waren er meer voorstanders van de permanente zomertijd. In Nederland daarentegen wou een lichte meerderheid van de deelnemers liever in wintertijd leven.
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • nand nuyts

  De Nederlanders gaan beslissen hoe het in België moet.

 • Marc Schepens

  Wat een klucht. Weeral een bewijs dat Europa niet werkt. Eerst 5 jaar lang studies maken, een referendum organiseren, niet bindend uiteraard, en dan overlaten aan de landen zelf. Dit is toch niet te geloven. Waarom niet de opinie vragen van de europeanen bij de Europese verkiezingen of voor Belgie bij de gemeente verkiezingen. Waarschijnlijk te eenvoudig. En zijn dat slimme mensen die het zogezegd het goed voor hebben met de gewone burger?? Poenpakkers dat zijn ze!

 • Hugo Van Haevre

  Als het over hun pension en wedde ging, dat was toch op een half uurke geklonken, bij die poen pakkers van de EU

 • michel vandenhove

  plaats de natuurlijk tijd basta uit.....

 • Luc Cuypers

  Waarom geen winter , zomer , herfst en lentetijd …?