Europese Commissie: “EU moet digitale wereldleider worden”

Margrethe Vestager bij de presentatie van haar strategische plannen voor data en kunstmatige intelligentie (AI) in Brussel.
REUTERS Margrethe Vestager bij de presentatie van haar strategische plannen voor data en kunstmatige intelligentie (AI) in Brussel.
De EU moet wereldleider worden in de toekomstige digitale samenleving, die transparant en democratisch moet zijn en waarin de privacy van de burgers wordt beschermd. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Margrethe Vestager gezegd bij de presentatie van haar strategische plannen voor data en kunstmatige intelligentie (AI) in Brussel.

“Elke persoon, elke werknemer, elk bedrijf hoort een eerlijke kans te krijgen om de vruchten te plukken van de digitalisering”, aldus Vestager. Voor de digitalisering van Europa zijn investeringen in nieuwe technologieën nodig, nieuwe spelregels voor het bedrijfsleven en internetplatforms, en garanties voor burgers die in het dagelijks leven steeds meer met AI te maken krijgen. 

De commissie wil een wettelijk kader voor toepassingen met een hoog risico in bijvoorbeeld de gezondheidszorg, bij politiewerk en in het transport. Die regels moeten transparantie bieden en traceerbaar, menselijk toezicht garanderen. Ook wil de commissie een “breed debat” over de wenselijkheid van de toepassing van gezichtsherkenning.

Interne markt voor data

Daarnaast wil Brussel een soort interne markt voor data opzetten. “Er wordt een enorme hoeveelheid industriële en publieke data voortgebracht, die de manier waarop we produceren, consumeren en leven veranderen”, zei EU-commissaris Thierry Breton (Interne Markt). “Ik wil dat Europese bedrijven en wetenschappers toegang tot deze gegevens hebben, zodat er bijvoorbeeld toepassingen voor AI kunnen worden ontwikkeld.”

Achterstand op VS en China

Alle ontwikkelingen moeten hand in hand gaan met het doel om in de EU in 2050 klimaatneutraal te zijn. Ook is het beleid erop gericht de technologische achterstand op de Verenigde Staten en China teniet te doen.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Mario Tersago

  Ik denk dat menig bedrijf en persoon, digitalisering aanmoedigd.. Dat is het probleem niet.. Besparingsmaatregelen, bureaucratie en het logge overheidsbedrijf zijn de vertragende factoren. Dus richt uw pijlen hierop.

 • Christian Deckers

  De EU wil dit, de EU wil dat, de EU is zélf hetgeen in de weg zit om enig resultaat te kunnen halen. Brics, USA, Israel, UK, ze doen allemaal hun eigen ding en goesting en op die manier zal - op termijn - alles herleid worden tot de werkelijke waarde. De EU is enkel een kostprijsverhogend vehikel dat burgers demotiveert om mee aan de kar te trekken. Enkel voor lieden die belust zijn op overheidsgerelateerde postjes en subsidies is de EU de perfecte biotoop.

 • Ronny Martin

  Is dat niet een 20 jaar over tijd?

 • emiel wouters

  Met alle kennis die van de USA, CHINA en JAPAN komt. Tegen dat je aan hun kennis nog maar kan tippen sta je al terug 20 jaar achter. Geniet liever van hetgeen ze jullie bieden. En neem de tijd die u rest om in de tuin te werken. Het gras groeit al snel genoeg.

 • Annie Broeckx

  Ik geloof alles wat ze zegt,behalve dat wat ze zegt alles democratisch moet gebeuren en dat iedere burger er moet van kunnen genieten.